Ezers, dīķis, karjers. Neatkarīgi no veida, Latvijā ir vairākas ūdenstilpes, kas vilina ar kaut ko īpašu. Neparasta krāsa, savadbīgas saliņas, varenas slūžas... Lūk, "Tūrisma Gids" pavasara jūtīs apkopojis savdabīgas ūdenstilpes, kas neliks vilties.

Unikāls dīķis ar saliņām Vaiņodes pusē

Vaiņodes novadā interesantu vietu netrūkst. Un to pierāda arī šis dīķis (titulattēlā), kura burvību var aplūkot fotogrāfijās.

Kā pastāstīja tūrisma speciāliste Ilze Strēle, tas ir privātīpašums. "Īpašnieks iegādājās zemesgabalu, tajā skaitā dīķi. Dīķī nolaida ūdenslīmeni un to iztīrīja. Sapropeli un citas dīķa nogulsnes sastūma mazās saliņās. Es nemāku pateikt, kāds tieši mērķis, bet tāda ir izcelsme," tā Strēle.

Lasīt vairāk

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Dzidrais Dubkalnu karjers Ogres pusē

Foto: Mārtiņš Laģis


Dubkalnu ūdenskrātuve atrodas dabas parka "Ogres Zilie kalni" teritorijā, kuru brīvdienu pastaigām un braucieniem kā galamērķi izvēlas daudzi apkārtnes iedzīvotāji.

Ūdenskrātuves vidējais dziļums ir 2,5 metri, bet kopējā platība – 12,7 hektāri. Dubkalnu karjera nosaukums, iespējams, radies laikā, kad 20. gadsimta 50. gados derīgo izrakteņu krājumus Grantskalnos novērtēja toreizējās Ļeņingradas ģeoloģiskās izmeklēšanas speciālisti. Visticamāk, "Dubkalni" ir krieviskots līdzās esošo "Ozolkalnu" nosaukums.

1959. gadā tika uzsākta grants ieguve. Daļa Grantskalnu tika norakti un izveidojās Dubkalnu karjers. 2003. gadā grants ieguve tika pārtraukta, teritorija ātri piepildījās ar ūdeni un kļuva par iecienītu peldvietu vietējo iedzīvotāju vidū. Pateicoties tam, ka parka teritorijā ir daudz pazemes avotu, ūdens ir dzidrs un tīrs.

Ainaviski pievilcīgākā vieta, nenoliedzami, ir skatu laukums stāvkrastā, ūdenskrātuves austrumu pusē. Tā augstums ir 27 metri. Vieta allaž sniedz baudījumu dabas mīļotājam, dažādos gadalaikos ļaujot vērot dabas daudzveidību. Bieži iespējams novērot ūdensputnus – meža pīles, gulbjus.
Lasīt vairāk

Iespaidīgā Ruģeļu ūdenskrātuve



Foto: Imants Suveizda Photography

Tā kā netipiski zaļganzilas ūdenskrātuves Latvijā nav nemaz tik ierastas, katra vieta, kur saskatāms zilāks ūdens, šķiet vareni pievilcīga. Tāda ir arī Ruģeļu ūdenskrātuve Daugavpils pusē.

Ruģeļu ūdenskrātuve ir mākslīga ūdesntilpe, kas izveidota, gatavojoties Daugavpils HES celtniecībai. Tā atrodas četru kilometru attālumā no Daugavpils centra un ir iecienīta rekreācijas vieta. Ūdenskrātuves spoguļa laukuma platība ir 14,3 hektāri. Vidējais dziļums – trīs metri, bet maksimālais dziļums – 12 metri.

Šeit mīt ne tikai raudas, līdakas, asari, plauži, pliči, līņi, ruduļi, karūsas, bet arī vēži. Savukārt tas nozīmē, ka ūdens ir ļoti tīrs. Atkarībā no laika apstākļiem ūdenskrātuve neizsakāmi burvīgi maina savu krāsu – brīžos atklājot pat zaļganzilu eksotiku.

Lasīt vairāk

Ezers Smiltenes novadā, kas atgādina Latvijas kontūru



Foto: Ainars Gaidis

Vai attēlos redzamais ezers tev kaut ko atgādina? Visticamāk, ka jā – šī ezera forma ir visai līdzīga Latvijas kontūrai.

Zīmīgās formas ezeram, kas atrodas Smiltenes novadā, dots Salaiņa vārds. Te gan uzreiz jāpiebilst, ka ezers ar tādu pašu nosaukumu atrodams arī Valkas novadā. Lai gan Salainis kartē tik ļoti neatgādina Latvijas kontūru, no neliela slīpuma skatam paveras pavisam cita ainava.

Salainis Smiltenes novadā ir viens no sešiem mežezeriem, kas savienots ar Niedrāja ezeru. Tā ir skaista vieta jaukām pastaigām un citām aktivitātēm.

Lasīt vairāk

Lāčkroga ezers


"Tik dzidri zils kā Vidusjūrā!" šādi nomaļo Lāčkroga ezeru raksturoja fotogrāfs Egons Lācis, kas neslēpa savu pārsteigumu par dabas tūrisma atradumu Kurzemē, Rendas pusē. Tieši pēc šīm fotogrāfijām Lāčkroga ezers iemantoja popularitāti visā Latvijā.

Kā iepriekš "Tūrisma Gidam" stāstīja fotogrāfs, informāciju par skaisto ezeru uzgājis internetā, bet tā bijusi ļoti skopa – izdevies atrast vien divas fotogrāfijas, kas uzņemtas pirms laba laika, kā arī dažus teikumus garu aprakstu. Dodoties uz šo vietu, izrādījies, ka tas nav diez ko grūti – ezers atrodas kādus 200 metrus no ceļa, un šis attālums jāmēro kājām.

Ja izdodas atrast ūdenstilpi, paveras neaprakstāmi skaists skats, jo ūdens ir pavisam skaidrs un ļauj ielūkoties dzelmē. Šis skaistais dabas objekts izveidojies kaļķu karjera vietā, un šī ieža dēļ avotu ūdens pildītā tilpne arī ieguvusi savu krāšņo krāsu.

Lasīt vairāk

Ezeres dzirnavu dīķis un tur esošās slūžas




Saldus novadā atrodamā Ezere var lepoties ar vairākiem interesantiem un saistošiem tūrisma objektiem. Un viens no tādiem noteikti ir arī neparastās slūžas, kas meklējamas Ezeres dzirnavu dīķī.

Uz Ezeres upes jau kopš 1982. gada atrodas slūžas, kas, kā teic daudzi, atgādina kļavas lapu. Slūžas atrodas dīķī, un, īpaši pavasarī un rudenī, kad ūdens ir daudz, rada lielisku skatu. Jāpiebilst, ka šādā formā veidota slūžu konstrukcija ir retums Latvijā. Pēdējā laikā šis objekts kļuvis populārs arī tūristu vidū, jo slūžas nav grūti atrast, bet fotogrāfijās tās izskatās ļoti iespaidīgi.

Tāpat jāpiebilst, ka dīķa krastā aplūkojamas arī Ezeres ūdensdzirnavas, kas celtas 1910. gadā, dodot vēl vienu iemeslu aplūkot šo vietu.

Lasīt vairāk

Smaragdzaļais Velnezers




Netālu no Aglonas, Škeltovas pagastā, atrodas neliels ezers – Velnezers, kas tiek dēvēts arī par Čertoku. Par spīti tam, ka agrāk uz ezeru nav vedušas norādes, lai tūristu plūsmas uz turieni nedotos, cilvēku interesi tas nemazināja. Tagad ezers kļuvis par populāru tūrisma objektu apkārtnē.

Savu nosaukumu tas ieguvis, pateicoties mistiskiem notikumiem, kas apvij šo ezeru, bet popularitāti tūristu vidū iemantojis savas unikālās, zaļganās krāsas dēļ. Informācijas stendā pie ezera teikts, ka pie šīs ūdenstilpes novērojams neparasts klusums un ka to nemīl ne putni, ne dzīvnieki. Daudzi uzskata, ka arī peldēties tur nedrīkstot, bet daži pārgalvji labprāt izmēģina veiksmi, lai pārbaudītu nostāstu patiesumu.

Kā jau minēts, ezeru apvij arī dažādas teikas un mistiski notikumi. Zinātnieki pat stāsta, ka te bieži vien aparatūra nestrādā, pazūd vai gadās kāda cita neizskaidrojama ķibele.
Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!