Foto: Shutterstock

Sigulda ir kā Latvijas, tā ārzemju tūristu iecienīts galamērķis – tā tas bijis jau krietnu laiku. Viens no apceļotāju visvairāk pieprasītajiem suvenīriem, apskatot šo pusi, ir spieķis, kas visai likumsakarīgi arī kļuvis ar Siguldas un tās tuvākās apkārtnes simbolu, gadu gaitā sekojot līdzi modei un pielāgojoties tūristu interesēm.

Kā radies šis Siguldas spieķu fenomens? Kā top spieķi? Un, galu galā, vai šo Siguldas senāko un raksturīgo suvenīru meistarošana ir ilgtspējīga? Atbildes uz šiem jautājumiem centāmies noskaidrot, aprunājoties gan ar kultūrvēsturnieci Ievu Vītolu, kas šo tēmu pētījusi padziļināti, gan spieķu meistari Antru Plavgo.

Nē, Siguldā netika ražoti spieķi, kas pazīstami visā pasaulē un ko iegādāties brauca smalki ļaudis no tālām zemēm. Vismaz ne kādreiz. Simbola un populārā tūristu suvenīra izcelsme saistīta ar pilsētas viesu vēlmēm un ērtībām, apskatot ainavisko apkārtni. Spieķa tirgošanu var salīdzināt ar saulessargu vai atpūtas krēslu iznomāšanu pludmalēs. Kā spieķis kļuva par tādu simbolu un kā top šis populārais suvenīrs? Par to tālāk rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!