Foto: Uģis Brālēns
Ainavisku skatu apskāvienos Āraišos un tā tuvējā apkārtnē, Amatas novada Drabešu pagastā, atrodami vairāki zīmīgi un apskates vērti objekti. Ja esi viens no tiem, kam patīk apvienot dabas iepazīšanu ar kultūrvides izziņu, šis maršruts būs piemērots tev.

Kopumā būs jāpieveic apmēram piecus kilometrus, tomēr grūtības pakāpe ir viegla. Maršrutu iespējams veikt arī ar velosipēdiem – šajā posmā ir piemērots ceļa segums. Apskatot visus objektus, maršruts paņems vismaz divas līdz trīs stundas.

Foto: Amatas novada pašvaldības arhīvs

Āraišos redzamā ainava ir tūkstošgadīgs cilvēka un dabas mijiedarbības rezultāts. Maršrutu ieteicams sākt pie Āraišu ezerpils, kas celta un apdzīvota 9. – 10. gadsimtā. Tā bijusi seno latgaļu pastāvīgi apdzīvota vieta, kas aizsardzības nolūkā celta Āraišu ezerā uz saliņas. Tā darināta, pamatojoties uz šeit veiktajiem arheoloģiskajiem izrakumiem, kuru laikā atrada aptuveni 3700 senlietas, ap 100 000 trauku lausku un 151 celtnes atliekas.

Foto: Guna Hainovska

Āraišu pilsdrupas atrodas pavisam netālu no Āraišu ezerpils. Kvadrātveida kastellas tipa pils Āraišu ezera pussalā tikusi apdzīvota no 14. gadsimta otrās puses līdz 17. gadsimta sākumam. Pilij ir debespušu virzienā orientēta kvadrāta forma un to no priekšpils atdala aizsarggrāvis, kura paliekas labi izsekojamas arī mūsdienās.

Noteikti apskates vērta ir arī Drabešu muiža. Tā veidojusies 18.–19. gadsimtā, turklāt līdz mūsdienām ir saglabājušās 12 ar muižu saistītas ēkas. Muižas pili, ko ieskauj arī skaists parks, 1905. gadā nodedzināja, bet vēlākajos gados atjaunoja.

Savukārt Āraišu vējdzirnavas atrodas apkaimes augstākajā vietā ar skaistu apkārtni. Latvijā vienas no retajām holandiešu tipa vējdzirnavām, kuru mehānisms ir darboties spējīgs.

Foto: Amatas novada pašvaldības arhīvs

Ja sanācis paviesoties šajā pusē, vērts doties izlūkos arī uz Āraišu luterāņu baznīcu. To pirmo reizi uzcēla 1225. gadā, tomēr šīs būves vēsture bijusi raiba kā dzeņa vēders – to vairākkārt pārbūvēja, līdz 1791. gadā tā ieguva savu pašreizējo izskatu.

Vairāki ainaviski ceļa posmi, putni un lielā priede

No Drabešu muižas līdz Āraišu vējdzirnavām ceļa posms ir īpaši ainavisks – ar skatu uz Āraišu ezera apkaimi. Šīs vietas ir ierasta ligzdošanas vieta daudziem putniem, arī griezei un dumpim. Šeit var novērot baltos stārķus, kas pavasarī tikko iekārtojušies ligzdās un izveidojuši jaunas ģimenes, brūnās čakstes, svilpjus, bet vakaros dzirdama arī lakstīgala.

Foto: Guna Hainovska

Ainavisks ceļa posms arī no Āraišu vējdzirnavām līdz Zviedru priedei – ar skatu uz ezeru, ezerpili, baznīcu un vējdzirnavām. Zviedru priede atrodas 250 metrus uz ziemeļiem no Āraišu vējdzirnavām, turklāt tās apkārtmērs ir visai iespaidīgs – tuvu diviem metriem.

Vērts piebilst, ka Ezerpils informācijas centrā var palūgt detalizētāku maršruta karti vai papildus informāciju, kā arī gida pakalpojumus. Savukārt maršruts ar GPS pieejams mobilajā aplikācijā "Enter Gauja". Ja tevi interesē arī citi pastaigu maršruti Gaujas nacionālajā parkā, apmeklē "Enter Gauja" mājaslapu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!