Foto: Ventspils pilsētas domes mārketinga nodaļas arhīvs
Būšnieku ezers kļuvis par brīnišķīgu aktīvās atpūtas cienītāju objektu, kura īpašo dabas skaistumu tagad iespējams izbaudīt ne tikai peldētājiem un laivotājiem, bet arī velo braucējiem, skrējējiem, pastaigu mīļotājiem un pat ornitologiem.

Būšnieku ezers atrodas tikai dažu kilometru attālumā no Ventspils centra. Tas meklējams Piejūras zemienē, Ventspils pilsētas ziemeļu-ziemeļaustrumu daļā pie Kolkas ceļa.

Šobrīd pilnībā pabeigta projekta "Dabas lieguma "Būšnieku ezera krasts" infrastruktūras pilnveidošana" īstenošana, tādējādi pilsētas iedzīvotājiem un tās viesiem ir iespēja mērot astoņus kilometrus garo velo maršrutu apkārt Būšnieku ezeram, portālam "Tūrisma Gids" sacīja Ventspils pilsētas domes Tūrisma informācijas centra pārstāve Linda Indruškeviča.

Foto: Ventspils pilsētas domes mārketinga nodaļas arhīvs

Tāpat ir izveidota arī 187 metrus gara gājēju laipa un tās galā skatu platforma putnu vērošanai, uz kuras uzstādīti divi soliņi un informatīvā planšete ar Būšnieku ezerā sastopamo ligzdojošo un cauri ceļojošo putnu attēliem. Veloceliņa posmā uzstādīti informatīvie stendi par dabas liegumu un tajā sastopamo floru un faunu. Aktīvā dzīvesveida piekritējus iepriecinās arī izveidotā veselības taka ar 10 vingrošanas stendiem visām vecuma grupām.

Putnu sugu daudzveidības un skaita ziņā Būšnieku ezers ir ievērojami bagātāks nekā citi ezeri ziemeļrietumu Kurzemē. Ezerā novērotas aptuveni 34 putnu sugas, kuras ligzdošanas laikā koncentrējas Būšnieku ezera dienvidrietumu galā.

Dabas liegums "Būšnieku ezera krasts" izveidots 2004. gadā, lai aizsargātu dažādus Eiropas nozīmes biotopus, un tas ir 49 hektārus plašs. Tajā pašā gadā, kad tas tika izveidots, liegums arī iekļauts Eiropas aizsargājamo dabas teritoriju "Natura 2000" tīklā. Aptuveni pusi lieguma teritorijas aizņem meža zemes, bet pārējā daļa ir Būšnieku ezera krasta aizaugušās un pārpurvojušās platības.

Foto: Oskars Jura

Pie Būšnieku ezera atpūtu iecienījušas gan ģimenes, gan makšķernieki un sērfotāji. Tur ir labiekārtotas peldvietas un piknika vietas, velosipēdu novietnes, arī laivu bāze, kurā var iznomāt laivu, bet sērfotāju ērtībai ierīkotas laipas.

Braucienu uz Būšnieku ezeru lieliski var apvienot ar netālu esošā Briežu dārza apmeklējumu. 32 hektāru lielais Ventspils Briežu dārzs atrodas pie Būšnieku ezera, Talsu ielā 240 un darbojas kopš 2006. gada. Apmeklējot Briežu dārzu, ir iespēja no skatu torņa vērot savvaļas dzīvniekus -– staltbriežus un dambriežus dabīgos apstākļos.

Foto: Julija Lurina

Vislabāk Briežu dārza iemītnieki redzami tieši barošanās laikā. Dārzam var ērti piebraukt un novietot automašīnu. Ventspils Briežu dārzā dzīvnieku apskatei klajumā izveidotas barotavas un skatu tornis, lai apmeklētāji barošanas laikā varētu vērot dārza iemītniekus. Briežu dārzā šobrīd apskatāmi 27 dzīvnieki, no tiem pieci dambrieži un 22 staltbrieži.

Plašāku informāciju par apskates objektiem varat iegūt www.visitventspils.com vai feisbuka lapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!