Foto: Ansis Starks

Alūksnei ir daudz ko piedāvāt gan vietējiem, gan pilsētas viesiem. Un viena no šādām vietām ir ekspozīcija restaurētajā, vēsturiskajā Alūksnes stacijas bagāžas šķūnī, kas atklāj unikālus 10 dzelzceļa staciju stāstus caur fotogrāfijām, videosižetiem un interesantām spēlēm.

Šī multimediālā ekspozīcija visiem interesentiem ir atvērta no 2018. gada septembra un dod iespēju viesoties un izzināt bānīša vēsturi visās sezonās. Ekspozīcijas dizains ir veidots gluži kā vilciena vagons – atrodoties tajā, rodas sajūta, ka esi vilcienā un dodies ceļā. Lūkojoties caur izstādes stilizētajiem 10 staciju logiem, klausoties vietējo cilvēku stāstus, kuru dzīve, darbs vai pārvietošanās saistīta ar bānīti, garām aizslīd vietējā ainava. Turklāt ikvienam ir iespēja digitāli sajust, kā pasauli redz vilciena mašīnists un izbraukt ar dīzeļlokomotīvi – atliek tikai uzlikt virtuālās brilles un ļauties piedzīvojumam.

Foto: L. Pastare

Gluži tāpat – interesenti var apskatīt, kas ir noslēpts bānīša bagāžas kastēs. Tās ir lietas, kas saistītas ar dzelzceļa uzturēšanu un apkalpošanu, turklāt visu iespējams pašiem aptaustīt. Iespējams atbildēt arī uz jautājumiem par Gulbenes-Alūksnes dzelzceļa līniju, noskaidrojot, kuram stacijas darbinieka amatam atbilst zināšanas. Apmeklētājiem interesanti būs piedalīties arī viktorīnā, kurā jāuzmin bānīša sliežu platums. Sliedes inovatīvi ir iestrādātas bānīša stacijas grīdā, proti, zem stikla, kas noteikti patiks ikvienam apmeklētājam.

Foto: Ansis Starks

Stacijā ir pieejama arī filmiņa, kas stāsta par to, kā dzelzceļš attīstās Eiropā, kā arī, kā attīstījušās un mainījušās dzelzceļa līnijas Latvijā.

Foto: Ansis Starks

Bānīša stacija atbilst 21. gadsimta muzejam, jo interesantā veidā atklāj un iepazīstina ar bānīša stāstu. Vērts piebilst, ka Alūksnes bānīša stacijas ēka izvirzīta Latvijas Arhitektūras balvai, nominācijā "Gada labākā būve Latvijā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!