Foto: Privātais arhīvs
Gribas doties dabā un izdauzīties pa mežu, bet ilgs brauciens no Rīgas neuzrunā? Vērs skatienu Carnikavas promenādes virzienā, kas aizvedīs līdz pat jūras krastam.

Taka ir 1800 metrus gara, tāpēc pastaigā, ejot turp un atpakaļ, tiks mēroti vismaz 3,6 kilometri. Tā ved caur skaisto dabas parku "Piejūra" un stiepjas līdz pašai jūrai. Promenāde ir vienīgā šāda tipa vieta Carnikavas novadā, turklāt Latvijas mērogā tā ir vienīgā ar cieto segumu, kas stiepjas teju divu kilometru garumā.

Promenāde ir viegli sasniedzama ar automašīnu, kuru var atstāt tieši pie meža izveidotajā stāvlaukumā. Ņemot vērā, ka sniega spēkos ir aizputināt arī koka laipas, kas Latvijā ir visnotaļ populāras, šeit par to nebūs jāuzraucas. Gludais segums vietu padara piemērotu pastaigām ar bērnu ratiņiem, kā arī cilvēkiem ar kustību traucējumiem un ratiņkrēsliem.

Lai gan ziemas periodā betona plātņu segumu klāj balta kārta, laikapstākļiem kļūstot siltākiem, varēsi pārliecināties, ka tajā ietverts Līvu ceļa raksta koncepts, attēlojot trīs krāsu – melna, balta, sarkana – vilni kā Gaujas un piekrastes simbolu. Apmeklētāju ērtībām šajā posmā izveidotas arī vairākas atpūtas vietas ar soliņiem un velostatīviem. Tāpat visa ceļa garumā līdz pat jūrai izvietoti aicinājumi vingrot svaigā gaisā, norādot, piemēram, kuri vingrojumi attīstīs sānu un iegurņa muskulatūru, bet kuri izstieps augšstilbus un apakšstilbus.

Ja pastaiga pa labiekārtoto celiņu neuzrunā, vari nedaudz novirzīties no kursa un klīst cauri kokiem, paciemojoties arī kalniņos, kas teju vai vilina apsēsties un šļūkt lejā. Jāpiebilst, ka cieto segumu kāpu zonā nomaina koka laipas, savukārt pirms noejas uz jūru ir izveidota koka skatu platforma, kā arī atpūtas zona ar jumtu virs galvas. Pie jūras pieejamas arī labierīcības.

Vērts paturēt prātā, ka ziemas laikā vējš pie jūras var būt diezgan negants, tāpēc ieteicams nodrošināties ar piemērotu apģērbu un kādu silto dzērienu, kuru iemalkot pirms došanās atpakaļ.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!