Ceļojot pa Latgali, savā maršrutā Latgales Tūrisma asociācija aicina iekļaut arī muzejus. Iesīkstējušais stereotips, ka muzeji ir garlaicīgas un putekļiem klātas vietas pavisam noteikti neatbilst mūsdienu realitātei. Asociācija iesaka trīs muzejus dažādās Latgales reģiona vietās, caur kuriem var atklāt jaunas pasaules.

Ludzas Novadpētniecības muzejs

Ļoti plašs, ērti sasniedzams muzejs ar daudzveidīgām ekspozīcijām par Ludzas pilsētas un reģiona vēsturi, dabu un kultūras vērtībām. Muzejs atrodas gandrīz Ludzas pilsētas centrā, bet brīvdabas ekspozīcijā ir sajūta kā lauku mājās pie vecmāmiņas ar skaistu, zaļu un sakoptu vidi. Latgales Tūrisma asociācija iesaka apskatīt ekspozīciju un uzrīkot pikniku ar gardajām Ludzas picērijas "Astotais rajons" picām, kā arī uzkāpt Ludzas katoļu baznīcas kalnā, kur vērot pilsdrupu konservācijas darbus, kā arī apskatīt pašu baznīcu.

Filozofa Roberta Mūka muzejs Galēnos Preiļu novadā

Robert Mūks (Avens) bija ļoti interesanta personība, un muzejā var iepazīties ar aizraujošu trimdas latvieša dzīvesstāstu, viņa darbiem un dzīves filozofiju. Kā stāsta muzeja vadītāja Gita Palma – ja pašai būtu iespēja izvēlēties kādu cilvēku no pagātnes, ar kuru satikties un parunāties, tas noteikti būtu Roberts Mūks.

Galēnu parkā izveidota Filozofijas taka, te izvietotas skulptūras ar Roberta Mūka dzejas simboliem (pirms tam noteikti palūdz muzeja darbiniekam bezmaksas ceļvedi). Noteikti vērts apskatīt arī diemžēl novārtā esošo, bet iespaidīgo Galēnu muižas ēku. Latgales Tūrisma asociācija iesaka izmēģināt burgerus jaunā burgernīcā "Terase Egle" Aglonā, kas atrodas 40 minūšu brauciena attālumā.

Slutišķu vecticībnieku sādža Augšdaugavas novadā

Šajā vietā iespējams plašāk iepazīt mazliet mīklainās un ne tik plaši zināmās vecticībnieku tradīcijas. Daugavas ielejas ielokā no ziņkārīgām svešinieku acīm paslēpies Slutišķu vecticībnieku ciems, laiks te ir apstājies kā teju pirms 100 gadiem.

Ekspozīcija "Slutišķu vecticībnieku lauku sēta" sastāv no divām daļām: "Vecticībnieku dzīvojamās mājas", kur var apskatīt raskoļņiku sarkano stūri ar lūgšanu tērpu, ikonām, ļestovku un grezniem rušņikiem, krievu krāsni, iepazīt vecticībnieku kultūru, sadzīvi, un 20. gadsimta pirmās puses darbarīku kolekcijas.

Foto: Latgales Tūrisma asociācijas arhīvs

Slutišķu vecticībnieku lauku sēta ir vienīgais šāda veida muzeja objekts Latvijā, kas atrodas autentiskā apdzīvotā sādžā, kur apmeklētāji var iepazīties ar unikāliem Latgales vecticībnieku garīgās un sadzīves kultūras materiāliem. Šī gada pavasarī pabeigta restaurācija un atklāta jauna kompleksa ēka "Upāni". Sētas ikdienas dzīve ir atspoguļota trīs varoņu – Isaja, Feodosijas un ģimenes mīluļa jēriņa Astītes – stāstos.

Turpat netālu no Slutišķu sādžas atrodas arī pastaigu vieta – Slutišķu gravu taka, kā arī kempings "Daugavas lokos" un kafejnīca "Oi, gords".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!