Foto: Egons Lācis
Citviet pasaulē tirkīzzili vai smaragdzaļi ūdeņi ir visai pašsaprotami, bet Latvijā vietu, kur var baudīt ko līdzīgu, nebūt nav daudz.

Tās vietas, kas var lepoties ar neparastu toņu ūdeņiem, ir visai iecienītas Latvijas apceļotāju vidū. Un, protams, tas ir pašsaprotami – kā gan neizbaudīt kripatiņu eksotikas, esot tepat?

Turpinājumā "Tūrisma Gids" izraudzījies trīs īpašas vietas, kur baudīt Latvijai neierastu ūdeņu krāsas. Tomēr pirms dodies dabā, atceries – esi saudzīgs pret to!

Lāčkroga ezers


"Tik dzidri zils kā Vidusjūrā!" šādi nomaļo Lāčkroga ezeru raksturoja fotogrāfs Egons Lācis, kas neslēpa savu pārsteigumu par dabas tūrisma atradumu Kurzemē, Rendas pusē. "Ūdens ir tik tīrs, ka, šķiet, to varētu arī dzert. Pērn biju Kiprā un varu droši apgalvot, ka šeit ūdens ir dzidrāks un, protams, tīrāks nekā Vidusjūrā. Domāju, šis ezers būs jaunatklājums visā Latvijā, un pat igauņi brīnīsies, jo viņi uzskata, ka tikai pie viņiem ir šādi ezeri visā Baltijā, proti, Entu ezeri."

Kā iepriekš "Tūrisma Gidam" stāstīja fotogrāfs, informāciju par skaisto ezeru uzgājis internetā, bet tā bijusi ļoti skopa – izdevies atrast vien divas fotogrāfijas, kas uzņemtas pirms laba laika, kā arī dažus teikumus garu aprakstu. Dodoties uz šo vietu, izrādījies, ka tas nav diez ko grūti – ezers atrodas kādus 200 metrus no ceļa, un šis attālums jāmēro kājām.

Ja izdodas atrast ūdenstilpni, paveras neaprakstāmi skaists skats, jo ūdens ir pavisam skaidrs un ļauj ielūkoties dzelmē. Šis skaistais dabas objekts izveidojies kaļķu karjera vietā, un šī ieža dēļ avotu ūdens pildītā tilpne arī ieguvusi savu krāšņo krāsu.

Lasīt vairāk

Mežmuižas dabas liegums


Siguldas novadā, Allažu pagastā atrodas Mežmuižas avoti. Tie saukti arī par Kaļķugravas avotiem, jo iztek no Kaļķugravas nogāzes. Atkarībā no ūdens daudzuma šeit var apskatīt septiņus līdz pat četrpadsmit avotus.

Viena no skaistākajām vietām šeit noteikti ir Dzirnavu ezeriņš, kuru, saplūstot kopā, izveidojuši avotiņi. Tā pamatu klāj devona laikmeta zilganā glūda, tāpēc ezeriņš, īpaši saulainā laikā, izveido ūdenī dažādu krāsu gammu – vērojami zaļi, zili, tirkīzzili vai zilganzaļi toņi. Ūdens ir tik caurspīdīgs, ka iespējams saskatīt pašu ezeriņa gultni. Skats, ainava spoguļojas ūdenī, ir tiešām skaists.

Šeit atrodas arī nelielā Kaļķugravas dabas taka, kas sākas pie avotiņiem, bet tās beigu posmā ierīkotas piknika vietas. Aptuveni 700 metrus garā taka ved cauri mežam un iepazīstina ar šajā vietā esošajiem augiem.

Lasīt vairāk

Velnezers

Netālu no Aglonas, Škeltovas pagastā, atrodas neliels ezers – Velnezers, kas tiek dēvēts arī par Čertoku. Par spīti tam, ka agrāk uz ezeru nav vedušas norādes, lai tūristu plūsmas uz turieni nedotos, cilvēku interesi tas nemazināja. Tagad ezers kļuvis par populāru tūrisma objektu apkārtnē.

Savu nosaukumu tas ieguvis, pateicoties mistiskiem notikumiem, kas apvij šo ezeru, bet popularitāti tūristu vidū iemantojis savas unikālās, zaļganās krāsas dēļ. Informācijas stendā pie ezera teikts, ka pie šīs ūdenstilpnes novērojams neparasts klusums un ka to nemīl ne putni, ne dzīvnieki. Daudzi uzskata, ka arī peldēties tur nedrīkstot, bet daži pārgalvji labprāt izmēģina veiksmi, lai pārbaudītu nostāstu patiesumu.

Kā jau minēts, ezeru apvij arī dažādas teikas un mistiski notikumi. Zinātnieki pat stāsta, ka te bieži vien aparatūra nestrādā, pazūd vai gadās kāda cita neizskaidrojama ķibele.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!