Foto: DELFI

Kad aiz loga spīd saule un brīvdienas pie televizora vairs nešķiet vilinošas, ir laiks doties ārā un no jauna iepazīt Latvijas dabas daudzveidību. Lai atvieglotu uzdevumu tiem, kam plašajā apskates objektu klāstā sanāk apmaldīties, piedāvājam sešas iemīļotas un mazāk zināmas iespējas atpūtai pie dabas.

Ieriķu dzirnavas

Ieriķu dzirnavas ir neskartas latviskās dabas caurvīts parks Amatas novadā starp Siguldu un Cēsīm. Ieriķu dzirnavu parka teritorijā apskatāmi vairāki ūdenskritumi, pastaigu takas un savdabīga floristikas ekspozīcija - Latvijas sūnu veidoti dzīvnieku tēli to dabīgajos izmēros, un akmens ūdensveči upes krastos. Kā vēsta dzirnavu tīmekļvietne, Ieriķu dzirnavas ir vairāk nekā 350 gadu vecas, un pirmo reizi Ieriķu muižas kartē tās parādās 1681. gadā. Pašlaik no oriģinālajām dzirnavām palikuši vien mūri.

Foto: DELFI Aculiecinieks

Lielā ellīte

Lielā ellīte jeb Velna ceplis atrodas Cēsu novada Liepā. Apskates objekta arkas ir vienīgās dabiskās smilšakmens arkas Latvijā. Šeit viena otrai blakus atrodas trīs arkas, kas kopā veido arkādi. Kopējā alas grīdas platība ir 55 kvadrātmetri. Vēsturnieki lēš, ka Ellīte varētu būt 7000–6500 gadus veca, taču mūsdienās vieta kļuvusi iemīļota ne tikai Latvijas, bet arī ārvalstu tūristiem.

Teirumnīku purva taka

Aptuveni divus kilometrus gara un bezgala skaista ir Teirumnīku jeb Tīrumnieku purva taka, kas atrodas Rēzeknes novada Nagļu pagastā. Dabas aizsardzības pārvalde norāda, ka šeit interesentiem atklājas purva augu vienreizība un rodas skaidrība par to, kuras ir spilves, kā izskatās rasenes, kosas un daudzi citi augi. Taka ļauj apbrīnot teju mītisko purva ainavu un izbaudīt dabu visā tās krāšņumā, turklāt tā visskaistākā esot saullēktā.

Foto: AS „Latvijas valsts meži” arhīvs

Pedvāles mākslas parks

Mākslas parka koncepcija ir dabas ainavas, kultūras mantojuma un mākslas integrācija vienotā vidē. Tā ir vieta, kurā radoša doma var gan veidoties, gan īstenoties saskaņā ar ainavisko vidi un rezultātā kļūt par šīs vides sastāvdaļu. Mākslas parkā vērojamas tēlnieka Ojāra Feldberga un citu mākslinieku akmens skulptūras un vides objekti, kas fantāziju raisīs kā lieliem, tā maziem apmeklētājiem.

Dabas parks "Ogres Zilie kalni"

Skujkoku meža ielokā atrodas Orges Zilie kalni, kas ir piemērota vieta kā aktīviem sportotājiem, tā ģimenēm ar bērniem. Kopumā Zilo kalnu teritorijā ir piecas pastaigu takas, kuru garums ir līdz pat 12,9 kilometriem. Tāpat parka teritorijā atrodas skatu tornis, atpūtas vietas pie ūdens, kā arī bērnu aktīvās atpūtas laukums. Vienlaikus Zilie kalni izceļas arī ar dabas daudzveidību, jo tā teritorijā sastopamas vismaz 18 aizsargājamas augu, sešas putnu un vairākas kukaiņu sugas.

Pusēnu kalns

Dienvidkurzemes pusē, netālu no Nīcas, atrodas Pusēnu kalns, kura augstums ir 37 metri virs jūras līmeņa. Kā norādīts Dabas aizsardzības pārvaldes tīmekļvietnē, Pūsēnu kalns ir viena no augstākajām kāpām Latvijā. Lai gan padomju gados Pūsenu kalnu izmantoja kā smilšu ieguves vietu, mūsdienās kāpas virsotne palikusi neskarta. Pastaigu taka dabas mīļotājus uzvedīs līdz pašai kāpas virsotnei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!