Foto: Shutterstock

Lai arī Latvija nav ūdenskritumu paradīze, tomēr pie mums arī ir atrodami šie pasakainie dabas veidojumi. Un tā nav tikai Ventas rumba, kur pavasarī lec vimbas. Mazāki un lielāki ūdenskritumi ir atrodami visā Latvijas teritorijā, jābūt vien pacietīgiem tos meklējot leknajos mežos, caur kuriem tek mazas, bet daiļas upītes.

Ventas rumba – platākais ūdenskritums Eiropā – bez šaubām, ir arī populārākais ūdenskritums Latvijā. Īpaši apmeklēta Ventas rumba ir pavasarī, kad te var vērot pasakaino vimbu lekšanu. Taču tas nemaz nav vienīgais ūdenskritums Kurzemē. Turpat Kuldīgā atrodas gana iespaidīgais Alekšupītes ūdenskritums, kura augstums ir aptuveni četri metri.

Foto: Shutterstock
Ventas rumba

Vēl Kuldīgas novadā atrodas Īvandes upītes ūdenskritums. "Visit Kuldīga" raksta: "Īvandes rumba ir apakšējais un lielākais no Īvandes ūdenskritumiem. Tas sniedzas līdz pat divu metru augstumam, stiepjoties 10 metru platumā. Savukārt, paejot aptuveni 200 metrus gar upīti pret straumi, atrodams arī otrs ūdenskritums – Valdātu rumba." Šo brīnumaino vietu var atrast Rendā.

Foto: Shutterstock
Īvandes ūdenskritums

Savukārt Talsu novadā atrodas Valgales rumba jeb Sudmaļu ūdenskritumi. Dabas aizsardzības pārvalde vēsta, ka šeit var vērot vienu metru augsto dolomītu kāpli ar ūdenskritumu, kā arī nedaudz mazāku trepveida ūdenskritumu, kas ir 20 metrus garš un aptuveni 50 centimetrus augsts. Talsu novada Abavas pagastā ir apskatāms vēl viens interesants ūdenskritums – Veģupītes jeb Veģu ūdenskritums. Tas ir 1,7 metrus augsts un apmēram 11 metrus plats, turklāt to veido vairāku ūdenskritumu kaskāde.

Ne mazāk iespaidīgs ir Virsaišu ūdenskritums, kurš atrodas Abavas novadā. Ūdenskritums ir aptuveni 1,7 metrus augsts, savukārt tā platums pavasara un rudens palu laikā var sasniegt pat četrus metrus. Jāņem vērā, ka ūdenskritums atrodas privātīpašumā, tādēļ pirms doties to vērot, jāsazinās ar saimnieku.

Brīnumaini ūdenskritumi atrodas arī Vidzemē. Jau popularitāti guvušie Ieriķu dzirnavu ūdenskritumi joprojām pārsteidz ar neatklātajiem ūdensvečiem – no akmens veidotas sejas, kas slēpjas Melderupes krastos.

Foto: Shutterstock
Ūdensveči Ieriķu dzirnavās

Starp Vidzemes krāšņajiem ūdenskritumiem īpaši izceļas Kazu grava, kas atrodas Priekuļu novadā. Kazu gravu dēvē arī par Lībānu-Jaunzemju ieleju. Te ir vērojami iespaidīgi iežu atsegumi, alas, kā arī daudzo kaskāžu ūdenskritums.

Foto: Shutterstock
Kazu grava

Raksta turpinājumā "Tūrisma Gida" lielā kolekcija ar ūdenskritumiem Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!