Pie Kandavas atrodas Latvijā vienīgā čužu audze – dabas liegums "Čužu purvs". Tajā ierīkota dabas taka, kuru izstaigājot, var apskatīt, kā 96 hektāros brīvā dabā aug krūmu čuža. Takas garums ir 2,1 kilometrs, un tā ir marķēta ar norādēm. Tieši pašlaik čužas zied ar dzelteniem ziediņiem.

Krūmu čuža (Pentaphylloides fruticosa) jeb klinšrozīte tiek plaši pielietotasapstādījumos, tomēr savvaļā tas ir viens no retākajiem un apdraudētākajiem augiem. Tas ir līdz pusotru metru augsts, dekoratīvs rožu dzimtas krūms, kas visu vasaru bagātīgi zied dzelteniem ziediem. Latvijas dārzos, parkos un apstādījumos bieži sastopamas šķirnes, kas no pamatsugas atšķiras ar krūmu augstumu, ziedu un lapu krāsu.

Suga savvaļā izplatīta ziemeļu puslodes mērenā klimata joslā: Ziemeļeiropā, Igaunijā; Urālos, Krievijas Tālajos Austrumos arī Ziemeļamerikā. Baltijas reģionā – Ēlandē, Gotlandē vairākas vietās Igaunijā, savukārt Latvijā krūmu čuža savvaļā sastopama tikai vienā vietā – Abavas palienē pie Kandavas, dabas lieguma "Čužu purvs" teritorijā.

Taka atrodas pie Kandavas robežas. Pa Zemītes ielu jādodas līdz norādei - "Čužu purvs". Arī tālāk sekojiet norādēm. Vairāk informācijas šeit.

Turpat pie purva ir arī sēravots. Tā dziednieciskās īpašības atklājis Žanis Dannenbergs, ārstējot reimatismu. 1903. gadā tur pat izveidota dziedniecības iestādi, kas bija plaši apmeklēta un darbojās līdz 1940. gadam.

Ko vēl apskatīt pa ceļam uz šo taku, lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!