Šogad aktīvai rudens baudīšanai pasākumi tiek piedāvāti īpaši plašā klāstā. Un daba dāsni parūpējusies par ūdens daudzumu upēs. Tādēļ tā vietā, lai žēlotos par lietavām, dodieties dabā un izbaudiet laivošanu straujajās Latvijas upēs un upītēs. Lūk, daži pasākumi, kur to šogad īstenot kopā ar citiem, kā arī ieteikumi maršrutiem, ko pašiem izbraukt ar laivu vai SUP dēli.

"Garšīgākais" laivojums šogad - "Braslojums"

11.un 12. oktobrī notiks "Eži" rīkotais ikgadējais laivojiens pa Braslu. Vairāk par to šeit.

Laivošanas maršruts pa Braslu sākas Rozulā pie Braslas tilta un noslēdzās Braslas ietekā Gaujā. Kopumā divās dienās tika pieveikti gandrīz 40 kilometri. Starp citu, tieši Braslas krastā atrodas Virtakas iezis, kas ir izcila Latvijas zīmju klints ar vairāk kā 400 zīmēm. Šīm zīmēm ir liela kultūrvēsturiska vērtība, un tas mudinājis Nacionālo bibliotēku jaunās ēkas interjerā iekļaut Virtakas ieža kopiju.

Ciemos pie Amatas


Straujā Amata daudziem ir labi zināma, daudziem vēl arvien atklājums un brīnums. Amata lejtecē steidzas pa dziļu, gleznainu senleju, kur krastus rotā sarkanīgie Devona smilšakmens atsegumi, kam mūsdienās doti vārdi – Zaļais iezītis, Palu iezis, Veco stumbru iezis, Vizbulīšu iezis, pretējā krastā Vanagu iezis un Zemais iezis. Pa vidu Lustūzis – klintis, kuras gludinot un graužot, upe met jautrus līkumus. Smilšakmens varenību demonstrē Miglas iezis, kurš, vēja un nokrišņu ārdīts, kļuvis krietni vien līdzīgs netālajam Zvārtes iezim – vienam no Latvijas dabas ainavas simboliem.

Vislabāk Amatas krastu smilšakmens atsegumi ir saskatāmi vēlā rudenī un agrā pavasarī, jo tos neaizsedz koku zaļā lapotne. Aukstā ziemā ir vienreizēja iespēja redzēt ledus ūdenskritumus, kas radušies vietās, kur upē ietek nelielie avotiņi.

Amatu var izbraukt ar laivu, bet tās straujums ir mānīgs un viltīgs. Tiem, kas nedaudz no tā bīstsas, noderēs kājāmgājēju maršruts pa upes krastiem. Amatas takas garums ir 15 kilometri, pārgājieniem piemēroti trīs posmi: Melturi – Kārļu zivjaudzētava, Kārļu zivjaudzētava – Zvārtes iezis, Zvārtes iezis – Veclauču tilts. Pārgājiena laiks visa maršruta veikšanai vienā virzienā ir 6 – 7 stundas.

Vairāk par šo un citiem Gaujas nacionālā parka pārgājienu maršrutiem gar upēm lasiet šeit.

"Gaujas bāziens 2017"


Savukārt 23, septembrī vēl ir iespēja pievienoties nu jau par tradīciju kļuvušam pasākumam – "Gaujas bāziens". Starta vieta Bāziena distancei atkarīga no ūdens daudzuma Gaujā. Pie zema ūdens līmeņa tā būs Valmierā (~70km) pie airēšanas slaloma trases. Pie augsta ūdens līmeņa - Strenčos (~95km) pie estrādes. Sprinta distancei (~28km) starts tiks dots Cēsīs pie Lenčupes ietekas Gaujā .

Maršruts ved pa Latvijā populārāko laivošanas upi – Gauju, kas ne velti izpelnījusies teicienu: "Dievs bija samīlējies, kad radīja Gauju."

Sacensību nolikums atrodams airesana.lv, tur arī reģistrācija.

Lūk, vēl vairākas idejas pašu organizētiem laivošanas braucieniem, ko īstenot jau šoruden.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!