Foto: Publicitātes attēli
Dodoties uz Tukuma novadu, vērts iegriezties ne tikai smilšainajās pludmalēs vai jau labi zināmās pieturvietās, bet arī atklāt ko jaunu, piemēram, senu muižu, Ausekļa "Gaismas pili" vai dzīvnieku tematikā apgleznotas lidmašīnas. Par to, ko apskatīt Tukuma novadā, "Tūrisma Gids" noskaidroja Tukuma Tūrisma informācijas centrā.

Zentenes muiža


Zentenes muižas kungu māja celta 1850.gadā un ir vēlā klasicisma stila paraugs. Tajā saimniekoja fon Līvenu dzimta. Uz pārējo klasicisma piļu fona tā izceļas ar firstu Līvenu ģerboni dārza fasādes zelmenī. Kopš 1938. gada ēkā atradās Zentenes pamatskola, taču 2009.gadā skolu slēdza un 2011.gadā tā tika pārdota Kreivijas miljonāram Sergejam Bestuževam, kurš, diemžēl, nepildot pirkuma līgumā notiektās prasības par ieguldījumu muižas atjaunošanā, ir to atstājis novārtā.

Zentenes muiža, ievērojot privātīpašuma noteikumus, ir apskatāma tikai no ārpuses. Blakus muižai atrodas parks, kurā aug Latvijā lielākā ogu īve.

Foto: Publicitātes attēli

Džūkstes pasaku muzejs


Džūkstes Pasaku muzejs veltīts latviešu pasaku krājējam Ansim Lerhim–Puškaitim un pasakām, kuras viņš pierakstījis tieši Džūkstes pusē. Muzeja izstādes veidotas par viņa sacerēto oriģinālpasaku tēmām, kas radītas, lai attīstītu bērnu iztēli un domāšanu. Apmeklētāji aicināti muzejā klausīties Džūkstes pasakas un stāstīt pašu dzirdētās, noskatīties leļļu izrādi un pašiem tajā piedalīties, kā arī apskatīt izstādes un pašiem radīt pasaku tēlus. Pie muzeja esošajā vecajā Lancenieku skolas augļu dārzā izveidota brīvdabas ekspozīcijā "Pa pasaku tēva pēdām", kur apskatāms Noslēpumu namiņš un izspēlējamas izzinošas un aktīvas spēles.

Foto: Publicitātes attēli

Aviācijas muzejs "Sky Zoo"


Lidostā "Jurmala Airport" ir izveidots aviācijas muzejs "Sky Zoo", kurā šobrīd ir apskatāmi tādi gaisa kuģi kā YAK-40, AN-2, SU22M4, PZL TS-11 "Iskra", helikopters MI-24, pārkrāsoti "dzīvnieku krāsās". Ekspozīcija tiek arī pastāvīgi papildināta ar gaisa kuģiem, kuri pakāpeniski pievienojas kolekcijai pēc restaurācijas darbu veikšanas. Ekskursijas laikā ir iespējams apskatīt ne tikai šo muzeju, bet arī iepazīties ar lidlauka infrastruktūru – apskatīt angārus, kaponierus, kā arī inženiertehniskā dienesta tehniku.

Foto: Publicitātes attēli

Mālkalns un Ķiršu dārzs


Mālkalna nosaukums radies no tā, ka tā pamatnes augsne ir mālaina. No kalna, kas sniedzas 62 metrus virs jūras līmeņa, agrāk pavērās skats uz pilsētas ezeru un panorāmu. Gar kalnu aizvijas Jelgavas iela, kas aizved braucējus uz pilsētas centru. Kalna pakājē pie ezera agrāk atradās ūdens dzirnavas un Mālu krogs, tagad – pienotava.

2010. gadā par godu dzejnieka Imanta Ziedoņa 77. dzimšanas dienai Mālkalnā iestādīts Imanta Ziedoņa ķiršu dārzs ar 77 dekoratīvajiem ķiršiem, gadu vēlāk iestādīti vēl 60 zemie skābie ķirši, bet 2013. gada maijā vēl 100 un 2014. gadā – vēl aptuveni 200 ķiršu kociņu.

Foto: Publicitātes attēli

Kartavu kalni


Kartavkalni ir mežiem apaugusi pauguraine, caur kuru tek mazā Biktupīte. Šeit izveidotas dabas takas, pa kurām ejot var apskatīt lapegļu aleju, egļu vēri paugurainā reljefā, Karātavu egli, pilskalna valni un augu valsts dažādību ar reti sastopamiem kokiem. Kartavkalnā savulaik atradusies senlatviešu apmetne.

Pastāv uzskats, ka Jaunpils Karātavu kalns varētu būt Atskaņu hronikā pieminētā Babote, jo tas ir vienīgais pilskalns ar valni, kas atrodas starp Dobeli un Kuldīgu. Teikas stāsta, ka kalnā nogrimusi vecā pils, kas celšoties augšā, tiklīdz kāds uzminēšot tās vārdu, un tās vietā pazemē grimšot krustnešu celtā jaunā pils – Jaunpils. Šī teika devusi iedvesmu dzejniekam Auseklim, 19. gadsimta vidū radīt dzejoli "Gaismas pils".

Foto: DELFI

Sienu zīmējumi Tukuma pilsētā


Tukuma māju fasādes pilsētā rotā četri sienu gleznojumi, kas veidoti par godu Tukumam nozīmīgām personībām un notikumiem. Tāds ir Imanta Ziedoņa dzejolis Tukumam – Katrīnas laukumā, Augusta Elmāra Rumbas dzejolis un zīmējums, kas atspoguļo Raudas ielu pirms 100. gadiem – Raudas ielā 6, Tukuma muzeja dibinātāja Leonīda Āriņa gleznas reprodukcija – Kurzemes ielā 3 un Meža ielas stāsts – Meža iela 11.

Foto: Publicitātes attēli
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!