Lai popularizētu un iedzīvinātu Hanzas savienības mantojumu Valmierā, pie pilsētas muzeja novietoti Hanzas laiku stilizēti namiņi, pastāstīja pašvaldības pārstāve Līga Bieziņa. Tie izgatavoti pildrežģa tehnikā, kas viduslaikos tradicionāli lietota māju būvniecībā. Namiņi tikšot izmantoti dažādās izstādēs un tirdziņos, kā arī tie palīdzēs uzburt Hanzas laiku sajūtu valmieriešiem un pilsētas viesiem.

"Viduslaiku Valmierā, laikā, kad Hanzas savienība piedzīvoja uzplaukumu - no 13. līdz 16. gadsimtam, tirgošanās nenotika tikai vienā konkrētā vietā. Arī tirgus laukumu vietas laika gaitā pilsētā ir mainījušās. Hanzas stila namiņi Valmierā radīs viduslaiku pilsētas noskaņu. Vienlaikus tie piedāvās īpašu vietu tirdzniecībai dažādos pilsētai nozīmīgos pasākumos, tādējādi atspoguļojot arī Hanzas savienību uzturošo pamatu – tirdzniecību un ekonomiskos sakarus, kas bija nodibināti starp savienībā iesaistītajām pilsētām", skaidro Valmieras muzeja direktore Iveta Blūma.

Pie Valmieras muzeja uzstādīti kopā astoņi miniatūri, pildrežģa tehnikā būvēti namiņi. Hanzas savienībā viduslaikos, no 13. līdz 17. gadsimtam, apvienojās spēcīgas Baltijas un Ziemeļjūras pilsētas. Savienības pamatā bija politiski un ekonomiski sakari, nozīme bija arī viduslaiku tirgotāju nodibinātajām savstarpējām attiecībām un veidotajiem tirdzniecības ceļiem.

Atbilstoši iepirkuma rezultātiem saliekamo Hanzas laika namiņu izgatavošanu un uzstādīšanu veica SIA "MJ Eirobūve" par kopējo summu 41 430,40 eiro. Namiņi tiek uzstādīti projekta "Hanzas vērtības ilgtspējīgai sadarbībai" ietvaros, ko līdzfinansē Eiropas Savienības Centrālā Baltijas jūras reģiona pārrobežu sadarbības programma.

Jāatgādina, ka pirms dažiem gadiem vidzemnieki izveidoja maršrutu "Via Hanseatica", kas savieno trīs valstis – Latviju, Igauniju un Krieviju. Viduslaikos tur bijusi vācu tirgotāju kustības ādere, kas pazīstama ar nosaukumu Hanzas pilsētu savienība, bet nu tapis interesants un atraktīvs tūristu ceļš. "Via Hanseatica" ir interaktīvs projekts, kas ar mobilās aplikācijas palīdzību ļauj plānot atpūtu bijušajās Hanzas pilsētās – Tartu, Valgā, Valmierā un citur.

"Via Hanseatica" atklājis vai izcēlis uzmanības lokā ne vienu vien interesantu tūrisma galamērķi, bet daži jau pazīstamie padarīti vēl populārāki. Gan Krievijā ar, piemēram, dzejnieka Aleksandra Puškina auklītes muzejmāju, gan Igaunijā ar Kohtlas degakmens raktuves muzeju un zinātnes centru "AHHAA" Tartu, gan pie mums Latvijā, kur Valmiermuižas miestiņš ekskursantiem piesien sirdi. Vairāk lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!