Decembrī Valmieras centrā uzsākta jaunas un interesantas dabas takas izveide pie Ģīmes upes dzirnavu dīķa. Labiekārtotā dabas izziņas taka gar Ģīmes dzirnavu dīķi atradīsies starp Leona Paegles un Smilšu ielām, teikts pašvaldības tūrisma portālā "Visit.valmiera". Jaunajā takā, ko paredzēts izbūvēt un atklāt šogad, būšot pieejama izzinoša atpūta un nodarbības par zivīm, putniem, augiem un zemes dzīlēm.

Vairāk par takas būvniecību uzzināsiet "VTV" raidījuma "Vidzeme runā" sižetā.

Dabas taka tiks izbūvēta 1,28 hektāru platībā, arī virs dzirnavu dīķa, atjaunojot slūžas, izbūvējot arī skatu platformu. No slūžām, virzienā uz Valmieras sākumskolu, pār Dzirnavu dīķi plānots izbūvēt laipu. Uz tās tiks veidotas divas zemūdens dzīves vērošanas platformas ar stikla grīdu. Laipas otrā galā būs laivu piestātne, ko ērti varēs izmantot arī cilvēki ar speciālām vajadzībām, teikts "Visit.valmiera". Taka vedīs cauri dažādiem Ģīmes upes ielejas biotopiem, vairākās izglītojošās platformās aicinot apmeklētājus uzzināt gan par teritorijā dzīvojošajiem putniem, gan tur sastopamajiem augiem.

Te tiks veidota arī brīvdabas dabas izziņas klase. Dabas takas informatīvais materiāls iepazīstinās arī ar diviem Valmierā un tās apkaimē dzimušiem un dzīvojušiem izciliem Latvijas dabas pētniekiem – ornitologiem Haraldu Loudonu un Nikolaju fon Tranzē. Interesanti, ka dažādos purva biotopus varēs iepazīt, izpētot augstā un zemā purva demonstrācijas dobes.

Lai netraucētu augus un dzīvniekus, taka tiek būvēta ziemā, kad tie devušies ziemas miegā.
Dabas taka tiek būvēta projekta "Vides izglītības infrastruktūras objekta "Ģīmes upes dabas taka" izveide" īstenošanas gaitā, saņemot 60 000 eiro Latvijas vides aizsardzības fonda līdzfinansējumu. Atbilstoši Valmieras pilsētas pašvaldības iepirkuma rezultātiem takas izveidi veic SIA "Būvinženieris".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!