Foto: Publicitātes attēli

Kad atkal varēsim domāt par maziem ceļojumiem pa Latviju, Latgale tam būs gatava, jo, jau sākoties vasaras sezonai, piedāvās vairākus saistošus jaunumus, "Tūrisma Gidam" atklāja Latgales reģiona tūrisma asociācijas "Ezerzeme" tūrisma konsultante Inga Zagorska.

Viens no gaidītākajiem notikumiem Krāslavas novadā ir naktsmītnes "Pazust Latgalē " atklāšana. Tās ir trīs Ildzas ezera ieskautas modernas lauku mājas, kuru saimnieki piedāvās vienkārši dzīvot savu unikālo dzīvi lauku sētā un pazust Latgalē. Rezervācijas vasaras sezonai ir plānots uzsākt aprīļa beigās.

Dagdas novadā lielceļa Dagda – Ezernieki malā atrodas Sv. Erceņģeļa Miķeļa Boltuo kapela, kas celta 1814. gadā kā Dagdas dievnama filiāle. Līdz šim tā apmeklētājiem nebija pieejama. Bet šobrīd tā tiek labiekārtota un tiks atvērta apskatei. Boltuo kapela atrodas netālu no Jaundomes muižas vides izglītības centra, dabas takas gar Ežezeru, kā arī pārsimts metru attālumā pavisam nesen ir atrasts sens pilskalns.

Dabas parkā "Daugavas loki" ir atdzimusi Lielbornes muiža, kas ir vienīgais līdz mūsdienām saglabājušais muižas komplekss Daugavas loku teritorijā. Muižas kompleksā var gan nakšņot un rīkot pasākumus, gan pieejami aktīvās atpūtas piedāvājumi un divu kilometru gara pastaigu taka.

Daugavpils novads šajā vasarā aicina velo braucējus izmēģināt divus jaunus maršrutus – 25 kilometrus ainaviski bagāto maršrutu Silenes dabas parkā un Augšzemes ezeru loku maršrutu, kas izved cauri Daugavpils Grīvas mikrorajonam ar savu savdabīgo apbūvi un īpaši aizsargājamo ainavu apvidiem Medumu un Sventes dabas parkos. Trīs izziņas takas – Egļukalna meža taka, labiekārtotais Jaunsventes muižas parks un Markovas izziņas taka ar atpūtas vietu "Latgales sēta" gaida apmeklētājus.

Daugavpilī, gatavojoties vasarai, ir atvērušās četras jaunas ēdināšanas vietas – kafijas nams "What about coffee?", kafejnīca "Kotoffski", restorāns "Odesa Mamma" un ģimenes restorāns "Skovorotka". Pēc kārtīgas maltītes un sarunām Daugavpils pilsēta aicina uz nesteidzīgu pastaigu pa Bruģu ielas promenādi, kas atrodas Daugavas un Stropu ezera krastā esošo promenādi ar labiekārtotām atpūtas vietām un aktīvās atpūtas iespējām.

Rēzeknes novada Kantinieku pagastā atklāts atpūtas parks "Priežvanagi". Tas atrodas Rēzeknes upes krastā un piedāvā komfortablas nakšņošanas iespējas, pirti ar āra kubulu un svinību telpām. Aktīvās atpūtas cienītāji varēs izbraukt pa upi ar smailītēm vai kajakiem un izstaigāt priežu meža takas.

"Piece Of Touch", kas tulkojumā nozīmē "gabaliņš no pieskāriena" ir keramikas darbnīca, kas savas durvis ver Preiļu pilsētā. Darbnīcas īpašniece Sintija galvenokārt strādā ar porcelānu, tā vieglā, smalkā un caurspīdīgā rakstura dēļ. Interesanti varēs iepazīties ar darba procesu, piedalīties meistarklasēs un izveidot savu unikālo porcelāna trauku vai dekoru.

Rēzeknes pilsētu vasarā varēs iepazīt pastaigu maršrutā "Senās Rēzeknes pēdās" ar audio gida palīdzību latviešu, krievu un angļu valodās. Maršruts ved caur pilsētas skaistākajām vietām un ļauj iepazīt tās vēsturi. Rēzeknes upes promenāde tiks papildināta ar jaunu vides objektu , kas simbolizēs Latgales keramikas tradīcijas un apvienos tās ar ūdens stihiju.

Balvu novadā šai vasaras sezonai ir divi jauni tūrisma piedāvājumi. Ādas apstrādes darbnīca "Leatherely" izgatavo augstas kvalitātes ādas izstrādājumus, piedāvā iespēju vērot meistara darbu un kopīgi līdzdarboties ādas izstrādājumu radīšanā. Savukārt zemnieku saimniecība "Dižarāji" iepazīstina ar gaļas kūpināšanas procesu pēc sentēvu metodēm alkšņa guļbūves melnajā pirtiņā. Uz vietas var arī degustēt un iegādāties saimniecības produkciju.

Jauns vietējais velomaršruts "Tepenīcas aplis", pastaigas taka apkārt salai Viļakas ezerā ar pontona tiltu gaida viesus Viļakas novadā.

Ekspedīciju pa pilskalniem jau pavisam drīz varēs izbaudīt Baltinavas novadā. Tas ir pārgājiens četru stundu garumā ar teikām un nostāstiem, kas apvij Baltinavas apkārtni un tās kultūrvēsturiskos objektus.

Kārsavas novada Malnavas ciemu interesenti varēs izstaigāt jaunajā pastaigu maršrutā "Viena diena Malnavā", kas ļaus izzināt Malnavu no muižkungu laikiem līdz mūsdienu kulinārā mantojuma garšām vietējos objektos.


Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus. Tāpat "Tūrisma Gids" atgādina, ka, dodoties ārpus mājas, nepieciešams ievērot "divi un divi" principu – nedoties vairāk par diviem cilvēkiem (ja vien neesat vienas ģimenes locekļi vai vienā saimniecībā dzīvojošie), kā arī ievērot divu metru distanci.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!