Foto: F64

Velna Skroderis ir lielākais akmens Vidzemē. Turklāt, kas nav mazsvarīgi – trešais lielākais visā Latvijā, ierindojoties uzreiz aiz Nīcgales Lielā akmens un Radžu dižakmens.

Tas atrodas Madonas novada Praulienas pagastā, kur Kujas upes krastā akmens ir visai noderīgs. Vietējie iedzīvotāji pār upi izveidojuši tiltu, kuram Velna Skroderis kalpo par balstu.

Akmens izmēri ir visai iespaidīgi. Tā apkārtmērs ir 20,2 metri, akmens stiepjas 4,15 metru augstumā, bet tā tilpums – apmēram 100 kubikmetri, skaidro "Visit Madona". Dižakmens balstās uz citiem, mazākiem akmeņiem, tāpēc Velna Skroderi iespējams aplūkot visā varenībā.

Foto: F64

Kā stāsta sena teika, reiz Velns sanīdies ar Dievu, tāpēc vēlējies tam ieriebt un aizbērt Aivieksti. Kāpjot pār Kujas upi, Velnam pārplīsušas ūzas. Šis apsēdies uz lielā akmens salāpīt caurumu, bet tikko ticis ar lāpīšanu galā, tā Kujas otrā krastā iedziedājies gailis. Velnam atlicis tikai mukt, cik spēdams, bet akmens palicis krastā un, pateicoties šim atgadījumam, ieguvis šādu nosaukumu.

Ko vēl apskatīt Madonas pusē, meklē te.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!