Tiem, kurus nebaida putekļi Latgales ceļos, bet patīk spoguļoties rāmajos ezeru ūdeņos, jādodas braucienā apkārt Ežezeram Rāznas nacionālā parka teritorijā. Brīnišķīgas Latgales mozaīkveida ainavas, līkločaini lauku ceļi un meža takas, bagātīgs kultūrvēstures pieminekļu klāsts – tas viss atrodams velomaršrutā '"Ežezera noslēpumi". Maršruta kopējais garums ir 36 kilometri, ja braucienu sāk Dagdā, ārpus Rāznas nacionālā parka.

Maršruts ir domāts samērā aktīviem braucējiem, ir vidēji smags.

Tomēr ceļojumu var sākt un beigt Rāznas nacionālā parka teritorijā, Ezerniekos, stāvlaukumā pie Ežezera. Tādā gadījumā būs jānobrauc ap 25 kilometri. Ezerniekos var gan novietot auto, gan izpētīt maršruta karti, gan apskatīt dižkoku – Ezernieku āra bērzu, gan iepazīt Bukmuižas Sv. Ludviga Romas katoļu baznīcu.

Asfaltēts ceļš ( P 55) no Ezerniekiem uz Dagdu aizvedīs līdz Novomisļiem – pagriežot pa labi, redzēsiet Jaundomes katoļu kapelu, bet pēc kilometra sasniegsiet 19. gadsimta sākumā celto Jaundomes muižu, kas atrodas Rāznas nacionālā parka teritorijā.

Te ir izveidots Jaundomes muižas vides izglītības centrs, kas piedāvā ekspozīcijas apskati – ūdens fauna un flora, ūdens dzīvības izzināšanas nodarbības vides klasē, telpas semināriem un konferencēm, aprīkojuma noma ūdeņu izpētei un putnu vērošanai apkārtnē. Iepriekš piesakoties, pieejama arī ēdienu "Vietējo ezeru veltes" degustācija. (Zvanīt +371 25960309, rakstīt pudniksarmands@inbox.lv, GPS:56.1470182, 27.6147244)

Tālāk no Jaundomes muižas gar Obiteļas dzirnavdīķi, Krivinu, Murāniem, Kondrašiem jādodas uz Andzeļiem. Tur skaista vecu liepu aleja aizved pie Ežežera.

Braucot tālāk pa ceļu no Andzeļiem uz Ezerniekiem, noteikti jāpietur Piloru ozolu audzē. Piloru (saukta arī Piļāru, Piļoru) ozolu birzs ir viena no retajām tīrajām ozolu audzēm Latvijā. Tā atrodas Ežezera krastā un ir valsts aizsardzībā kopš 1928. gada. Piloros ierīkota labiekārtota atpūtas vieta, kas piemērota arī cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Atpūta Ežezera krastā dos spēku pēdējam brauciena posmam līdz stāvvietai Ezerniekos.

Kartē atzīmēts velomaršruts, gan braucot tikai apkārt Ežezeram, gan arī izbraucot un atgriežoties Dagdā. Karti meklējiet šeit.

Materiāls tapis sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!