Ventspils Ostas promenādes pilskalnā 10. janvārī atklāts jaunais vides objekts "Lats", kas uzstādīts par godu 2014. gadā anulētai Latvijas Republikas nacionālai valūtai – latam, lai saglabātu tā kultūrvēsturisko nozīmi mākslas darba veidolā, rakstīts Ventspils novada pašvaldības mājaslapā.

Alumīnija lējuma vides objekts lata simtgadei veidots pēc 1992. gada viena lata monētas dizaina motīviem trīs metru diametrā ar daudzveidīgiem siluetiem, kas intensīvi maina konfigurāciju atkarībā no skata punkta izvēles. Laša tēls veidots telpisks, reālistiskā stilā. Vides objekta autori ir tēlnieks Gļebs Panteļejevs un arhitekts Andris Veidemanis.

Skulptūras atrašanās vieta pilskalnā izvēlēta apzināti, jo no tās paveras skats uz Ventspils ostu – vietu, kur 1925.–1926. gadā tika izkrauta daļa no Lielbritānijas naudas kaltuvē "Royal Mint" kaltajām sudraba divu latu monētām, tādējādi pirmo reizi nonākot uz Latvijas zemes tieši Ventspilī. Tādēļ simboliski, ka Ventspils ir pirmā un pagaidām vienīgā vieta Latvijā, kur lata piemiņa iemūžināta laikmetīgas mākslas objekta veidolā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!