Ķemeru nacionālā parka fonds, filmējot savvaļas taurgovis un zirgus, nofilmējis arī unikālus un ļoti skaistus kadrus, kuros redzami Latvijā ne visur sastopamie vilki. Izrādās, šie plēsīgie un lielie dzīvnieki ir bailīgi un Latvijā savvaļā tie praktiski nav filmēti, pastāstīja video autors Andis Liepa, Ķemeru nacionālā parka fonda valdes priekšsēdētājs un arī Dabas aizsardzības pārvaldes vides inspektors.

Vilki filmēti visu gadu, un šajā laikā savākti tiešām unikāli kadri, kas pašlaik kopā ar citiem dabas video publicēti parka Youtube kanālā. Filmēts, izvietojot nacionālā parka teritorijā četras kameras, kas reaģē uz dzīvnieku kustībām un kuru atrašanās vieta ik pa laikam tikusi mainīta. Diemžēl filmēšanu apgrūtinot nevis dzīvnieki, bet gan cilvēki, jo jau otro reizi nozagtas visas kameras, Turismagids.lv pastāstīja Liepa. Pašlaik tiekot meklētas iespējas iegādāties jaunas.

No iegūtajiem kadriem izveidots 4,28 minūtes garš videoklips, kurā redzama gan vilku uzvedība naktī, gan tas, kā tiek aizvilkts medījums un daudzas citas interesantas darbības, kas ļauj izprast un iepazīt šos plēsējus.

Tā kā Ķemeru nacionālajā parkā ir diezgan lieli mežu masīvi un purvi, bet vilku medības ir aizliegtas,  vilki tur uzturas regulāri, skaidro Andis Liepa. Plēsīgie dzīvnieki gan pavasarī medījot arī savvaļas taurgovju un zirgu mazuļus, bet tas esot dabisks process un šo dzīvnieku populācijas attīstību daudz neietekmē, jo pieaugušām govīm un zirgiem vilki neuzbrūkot. Parasti tie pārtiekot no mežacūkām, stirnām un briežu mazuļiem, kā arī mazākiem dzīvnieciņiem, bet ziemā nesmādējot arī kritušos zvērus, tādējādi piestrādājot par "meža sanitāriem", paskaidroja Liepa. 

"Daudz lielāka problēma pie mums ir mednieki, kas medī šīs cūkas, briežus un stirnas, tādējādi vilkiem paliek mazāk ko ēst, un tie uzbrūk taurgovīm un zirgiem, turklāt šādas medības nacionālajā parkā neiet kopā ar tūrismu, ko cenšamies šeit attīstīt," uzsver Andis Liepa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!