Ludza ir sena pilsēta ar vairāk nekā 800 gadu ilgu vēsturi. Šaurās pilsētas ieliņas, 19. gadsimta koka un ķieģeļu vienstāvu un divstāvu būvētie nami ar slēgtajiem pagalmiem vairāku gadsimtu laikā ir bijusi neatņemama pilskalna pakājes ainavas daļa, kā pilsētbūvniecības paraugs, kas atrodas arī valsts aizsardzībā. Bet atrašanās ezeru krastā padara šo vietu vēl piemērotāku brīvdienu pavadīšanai.

Ludza tiek uzskatīta par vecāko pilsētu Latvijā. Pirmo reizi tās vārds rakstiskos avotos minēts 1177. gadā Kijevas Ipatijas hronikā, kur minēts fakts par kņazam Rjurikam Ludzā dzimušo un kristīto dēlu.

Lūk, neliels ieskats, kā Ludza izskatās no putna lidojuma. Video autors Vladislavs Aleksejevs. Citus viņa video var apskatīt šeit.

Ja tas jūs iedvesmoja brīvdienās aizbraukt uz Ludzu, lūk, trīs vietas, kas noteikti jāapskata pilsētā. Vairāk informācijas mājaslapā "Visitludza". Tūrisma informācijas centrā pieejamas arī gidu vadītas ekskursijas.

Viduslaiku pilsdrupas

1399. gadā vācu krustneši pilskalnā starp Lielo un Mazo Ludzas ezeru Livonijas ordeņa austrumu robežu aizsardzībai uzcēla varenu pili – trīsstāvīgu mūra celtni ar 6 torņiem, 3 vārtiem un 2 priekšpilīm. Pils tika celta no pelēkiem laukakmeņiem un sarkaniem ķieģeļiem, rotāta melniem glazētiem ķieģeļiem. Pils drupas ir iemīļota pilsētnieku un viesu atpūtas vieta, no kuras paveras skaistākā pilsētas panorāma. Ar seno pili, tās ķēniņu un noburto princesi saistās vairākas skaistas leģendas.

Ludzas Novadpētniecības muzejs

Muzejs ierīkots Napoleona kara varoņa, ģenerāļa Kuļņeva mājā. Muzeja vēstures ekspozīcija plaši atspoguļo novada vēsturi no vissenākajiem laikiem līdz mūsdienām. Dabas ekspozīcijā Jūs varat iegūt informāciju par putniem un dzīvniekiem, kuri sastopami Latgales četros biotopos: ezers, mežs, pļava, purvs. Izstāžu zālēs regulāri tiek izstādītas mākslas un amatniecības darbu ekspozīcijas. Interesanta ir brīvdabas nodaļa, kas ļauj gūt priekšstatu par iepriekšējo gadsimtu ēkām un sadzīvi Latgales laukos.

Pieci ezeri

Ludza bagāta ar ezeriem – tās apkārtnē ir veseli pieci ezeri: Lielais Ludzas ezers, Mazais Ludzas ezers, Dunakļu ezers, Zvirgzdenes ezers un Runtortas ezers. Pie tiem ir labiekārtotas atpūtas vietas, vasarā arī peldvietas un iespējas iznomāt laivas. To apkārtne ir lielisks pārgājienu un riteņbraukšanas maršruts.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!