Foto: Kadrs no video

Šogad marts lutina ar saulīti un to vērts doties baudīt pie dabas. Skaistu pastaigu vietu netrūkst un vienu no tādām atradis arī Emīls Skrivelis, kopā ar draugiem izstaigājot gleznaino Amatas ģeotaku. Lūk, viņa veidots video par šo ziemas pavadīšanas pārgājienu.

Amatas taka

Izbraucot cauri Līgatnei, pēc tam ar automašīnu jāmēro vēl apmēram četrus kilometrus garš ceļš līdz Skaļupēm, kur turpinās apmēram vēl tikpat garš ceļš līdz tiltam, kas šķērso Amatu. Šī ceļa daļa galvenokārt jāveic pa zemes ceļu. Nonākot kempinga vietā, bez maksas var novietot auto, bet pēc tam ceļu mērot kājām gar Amatas upes lokiem.

Taka visa ceļa garumā ir marķēta ar oranžām norādēm un arī no iestaigātās meža taciņas neveidojas nekādi citi taku atzari, kas vestu neceļos, tādēļ nomaldīties ir visai grūti, teiktu, pat neiespējami.
Visā takas garumā redzami klinšu atsegumi, kas liek elpai aizrauties.

Kad šķiet, ka nu jau 2,5 kilometri noieti, un ir sajūta, ka esi mazliet apmaldījies, jo ne pa labi, ne kreisi neredzi Zvārtes iezi, un arī apkārtne kļūst pavisam mazliet garlaicīgāka nekā sākumā, necel trauksmi, pavisam drīz būs klāt jau arī varenais smilšakmens ieža atsegums.

Pirms lielā kāpiena augšup, vispirms iespējams piknika vietās notiesāt līdzpaņemto launadziņu, kopā ar bērniem pārbaudīt līdzsvaru uz dažādajām līdztekām, kā arī paklausīties, cik atšķirīgas ir koka skaņas.

Pats Zvārtes iezis ir viens no skaistākajiem smilšakmens iežu atsegumiem Latvijā. Tas ir veidojies pirms vairāk nekā 350 miljoniem gadu un ir 20 m augsts. Blakus izcilnim atrodas iežu atsegums, kura kopgarums ir 200 metri un augstums sasniedz 44 metri. Tas ir ļoti stāvs, pakļauts virszemes un pazemes ūdeņu iedarbībai, salam, saulei un vējam, tādēļ pastāvīgi veidojas noslīdeņi, nobrukumi un izskalojumi.

Jāpiebilst gan, ka tagad, pavasarī, kad saulīte jau lutina, jābūt ļoti uzmanīgiem ar kāpšanu uz straujās un viltīgās Amatas ledus, jo tas var būt trausls. Dabas aizsardzības pārvalde savā "Facebook" kontā brīdina aktīvos ceļotājus: "Iesakām un ļoti aicinām uz ledus nekāpt. Amata ir viena no straujākajām Latvijas upēm, un pat pēc ilgstoša sala perioda ledus var būt ļoti mānīgs."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!