Tīreļpurvā septembra sākumā atklāta brīvdabas izstāde par latviešu strēlniekiem un Ziemassvētku kauju vietā izveidota vairāk nekā septiņus kilometrus gara izziņas taka.

Šogad tiek pieminēta latviešu strēlnieku bataljonu izveidošanas 100. gadadiena un to pirmās kaujas.

Foto: Publicitātes foto

Atzīmējot šos notikumus, Latvijas Kara muzejs filiālē "Ziemassvētku kauju muzejs" Tīreļpurvā septembrī atklājis brīvdabas izstādi "Latviešu strēlnieku bataljoniem 100" un vēsturisko cīņu vietu izzinošu taku 7.2 kilometru garumā, kas sadarbībā ar "Latvijas Valsts meži" izveidota Ziemassvētku kauju vietās.

Foto: Publicitātes foto

Pie "Mangaļu" mājām sadarbībā ar Jelgavas novada domi atklāta arī piemiņas plāksne. Savukārt vēsturisko cīņu vietu izzinošās takas maršruts piesaistīts interesantākiem objektiem, kas saglabājušies līdz mūsdienām un apmeklētājiem ļaus labāk izprast Ziemassvētku kauju vietu saglabātības unikalitāti, skaidro vēsturnieks, Ziemassvētku kauju muzeja vadītājs Dagnis Dedumietis. Takas maršrutā uzstādītas 13 informatīvas planšetes, kas ļaus plašākai sabiedrībai iepazīt vēstures liecības - fortifikācijas būvju paliekas, vēsturiskas inženiertehniskas būves un precīzi identificējamas vēsturisku notikumu vietas, kas līdz šim bija nepieejamas. Jaunā vēstures taka ved pa 1.latviešu strēlnieku brigādes uzbrukuma ceļu 1917. gada 5. janvārī.

Latvijas Kara muzeja nodaļa (filiāle) "Ziemassvētku kauju muzejs" izveidota 2005. gadā.

Muzeja teritorijā saglabājušies unikāli I pasaules kara lauka fortifikācijas elementi, kas saistīti ar leģendārajām Ziemassvētku kaujām. Ziemassvētku kauju muzeja brīvdabas ekspozīcijā autentiskā vietā rekonstruēts nocietinājumu sistēmas posms - blindāža un daļa no vācu aizsardzības pirmās līnijas - "vācu vaļņa", kas ir vienīgais šāda veida objekts Baltijā.

Muzeja iekštelpās iespējams aplūkot izstādi "Latviešu strēlnieku Ziemassvētku kaujas". Vairāk kā 200 fotogrāfijas, kauju shēmas un Tīreļpurva apkārtnē atrastie priekšmeti sniedz interesantas vēsturiskas liecības par tā laika notikumiem. Iekštelpās apskatāms arī lielākais kauju vietu makets Latvijā, kurā attēloti vairāki kvadrātkilometri Ziemassvētku kauju teritorijas ar I pasaules kara nocietinājumiem.

Vairāk informācijas: href="http://www.karamuzejs.lv/lv/zm.aspx" target="_blank">karamuzejs.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!