Foto: PantherMedia/Scanpix

Tagad, kad ārā jau viss zaļo un saulīte glāsta seju, tā vien gribas izrauties no pilsētas un doties izbraukumā. Kaut tepat pa Latviju. Zemgales pusē vairākas saimniecības apvienojušās, lai izveidotu nelielu maršrutu tūristiem, kas vēlas uzzināt, ko vairāk par turienes muižām, kā arī nobaudīt vietējos labumus.
Lūk, dažas idejas brīvdienu izbraukumam pa novadu, ko mēdz dēvēt arī par Latvijas maizes klēti.

Sieri lauku mājās

Foto: Publicitātes foto

Mālkalnu sieru saimniece Ināra Mālkalne savās lauku mājās “Blūdžos” uzņem ceļotājus un ļauj baudīt īstenu Zemgales līdzenuma lauku ainavu, izjust latviešu viensētas atmosfēru un iepazīties ar sieru ražošanas procesu, piedāvā degustēt un iegādāties pašu gatavotu sieru, dārzeņu salātus un konservējumus, kas tapuši, izmantojot tikai dabiskas izejvielas.
Pirms došanās turp, iepriekš jāpiesakās.

Jelgavas nov., Sesavas pag., “Blūdži”. Tālr. +371 27114820

Muiža, kur ciemojies karalis

Foto: Publicitātes foto

Viena no mazināmākajām, bet ļoti skaistajām vietām pašā Lietuvas pierobežā ir Blankenfeldes muiža. Tajā var baudīt senatnīgu atmosfēru, iepazīstoties ar muižas vēsturi, noklausīties stāstus Francijas karaļa Luija XVIII ciemošanos muižā, pabaidīties pie spoku stāstiem, degustācijā izgaršot muižā ražoto produkciju, īpaši sīrupus un vīnus no muižā augošā plūškoka. Par muižu vairāk lasiet šeit.

Foto: Publicitātes foto

Turpat ir arī zvanu muzejs ar tūkstoš zvaniņiem. Par to vairāk lasiet šeit.

Muižā iespējams pasūtīt manteļskurstenī uz atklātas uguns gatavotu zupu un par atsevišķu samaksu Zvanu muzejā apgleznot savu zvaniņu.

Blankenfeldes muiža, Vilces pag., Jelgavas nov. Tālr. +371 27810348

Ieskats Elejas muižā, kamēr kungu nav mājās

Foto: Publicitātes foto

Zemgalē, muižu un piļu netrūkst. Vēl viena šī novada pērle ir Elejas muiža. Tās kompleksā apmeklētājus, kamēr kungs nav mājās, uzņem pļāpīgā, bet draudzīgā kalpone Trīne, kura labprāt kunga ciemiņus pavada pa klasicisma stila parku, stāstot tiem dažādus nostāstus, teikas un leģendas par muižu, tās īpašnieku sadzīvi un ikdienu agrāk un tagad.

Turklāt Elejas muižas parkā pavisam nesen atklāts atjaunotais tējas namiņš. Vairāk lasiet šeit.

Foto: Publicitātes foto

Ja šāda pastaiga ieinteresējusi, zvaniet mutīgajai kalponei Trīnei – gidei Baibai Atmanei. Tālr. 29776060

Atpūta pie tējas krūzes

Foto: Publicitātes foto

Savukāt pēc šādas aktīvas dienas, atpūta ar piparmētru tējas krūzīti rokās lauku mierā, šķiet lielisks izbrauciena noslēgums. Saimniece Lolita Duge uzņem apmeklētājus savā Piparmētru namiņā, kur varot aizmirst visas likstas un problēmas. Saimniece labprāt pastāsta par dažādām zālīšu gudrībām. Savukārt viņas mētru kolekcija ļauj pārliecināties par to dažādību – izskata, aromāta un garšas ziņā. Šeit arī rodas arvien jaunas lietas no idejas līdz redzamam un garšojamam produktam.

Pirms braukšanas sazinieties ar Lolitu Dugi. Piparmētru namiņš, Vilces pag., Jelgavas novads. Tālr: 26394062

Zemgales vērtības ir gan tās vēsturē, gan tās tradicionāli spēcīgajās saimniecībās. Šajā vienas dienas braucienā var izbaudīt gan Zemgales garšas un smaržas, gan redzēt un iepazīt Zemgales vēsturisko bagātību.

Citas idejas brīvdienu maršrutiem pa Zemgali, meklējiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!