Foto: DELFI
Brīdim, kad pienācis brīvdienu rīts un gribas doties ārpus Rīgas, piedāvājam maršrutu izbraucienam uz Raunas pusi, kurā iekļauti gan kultūras un vēstures objekti, gan brīnišķīgi neskartas dabas baudīšana nepilnu divu stundu brauciena attālumā.

Maršrutā iekļauti dzejnieku Eduarda Veidenbauma un Imanta Ziedoņa romantiskie muzeji, kā arī Raunas pilsdrupas un divi ievērojami dabas objekti: Raunas Staburags un trešais augstākais ūdenskritums Latvijā – Daudas ūdenskritums.

Pirmais maršruta apskates objekts ir Raunas viduslaiku pilsdrupas. Tie nav vis kaut kādi daži veci akmeņi, bet iespaidīgi mūri uzkalna galā!

Foto: DELFI

Pilsdrupās it labi var iztēloties senās celtnes varenību, īpaši, ņemot vērā, ka citas mājas tuvā un tālā apkaimē tolaik bijušas vien pieticīgas koka būdiņas. Šeit no 13. līdz pat 16. gadsimtam atradusies Rīgas bīskapa rezidence, ko bīskaps Alberts licis celt sena Vidzemes pilskalna galā – pēc vienas no versijām 13. gadsimta sākumā Raunas Tanīsa kalnā pirms tam atradusies Satekles pils, kurā valdīja latgaļu karavadonis Rūsiņš. Alberts savu pili nosaucis par Roneburgu (Rownenborgh), un no šī vārda vēlāk arī izveidojies Raunas nosaukums. Pilsdrupas var ērti izložņāt un apskatīt. Netālu ir arī piemineklis Latvijas brīvības cīnītājiem – tieši šogad aprit 100 gadi kopš Neatkarības kara.

Kad drupas apskatītas, jādodas uz slavenāko Raunas apkaimes dabas objektu – Staburagu. Šis, protams, ir mazāks par īsto Staburagu, kas tagad atrodas Daugavas dzelmē, bet arī te var novērot "raudošās klintis".

Foto: DELFI

Ģeologi gan uzstātu, ka pareizi jāsaka – avotu veidoti saldūdens kaļķiežu atsegumi, un avots, kas plūst pāri Staburagam, turpina to audzēt arī mūsdienās. Lai nu kā, šī ir skaista un ainaviska vieta, kur baudīt klusumu, ko patraucē vien ūdens šļaksti un putnu treļļi.

Šis objekts ir viegli atrodams un pieejams, bet jāatgādina, ka, apmeklējot dabas objektus, jāizturas atbildīgi un jāsaudzē skaistās vietas. Nemēslo dabā!

  • Par citiem Raunas apkaimes apskates objektiem lasi šeit.

Nākamais šī maršruta objekts atkal veltīts kultūrai. Dzejnieka Eduarda Veidenbauma (1867-1892) memoriālais muzejs "Kalāči" atrodams, braucot pa Cēsu – Smiltenes ceļu, 16 kilometrus no Cēsīm. Dzejnieks te pavadījis gandrīz visu savu īso mūžu. Muzejs nesen piedzīvojis renovāciju – kļuvis moderns, bet spējis saglabāt intīmo gaisotni un lauku idilles noskaņu.

Dārzā apskatāms arī Laimoņa Blumberga veidotais Veidenbauma piemineklis – lietainā laikā tas šķiet nedaudz skumīgi melanholisks. Turpat blakus ir arī guļbaļķu namiņš – klētiņa, kurā dzejnieks vadījis vasaras. Savukārt muzejā netrūkst interesantu eksponātu – mūsu uzmanību piesaistīja slavenās Veidenbauma brillītes, pareizāk sakot, puse no tām.

Foto: DELFI

Starp citu, divas reizes gadā, maija pēdējā svētdienā un oktobra pirmajā svētdienā muzejā notiek dzejniekam veltīti pasākumi.

"Kalāči" ir tālākais šī izbrauciena punkts. Tagad jāgriež auto riņķī un jābrauc atpakaļ uz Rīgas pusi – īsi pirms Siguldas, labajā pusē, netālu no ceļa atrodams trešais augstākais ūdenskritums Latvijā, kas pēc nesenajām lietavām ir visai brangs. Tā augstums ir 2,4 metri, platums – 1,5 līdz 2,5 metri, vēsta "Latvia.Travel". Daudas ūdenskritums paslēpies koku pudurā, bet pie tā ir arī jauka atpūtas vieta piknikam.

Šo izbraucienu var noslēgt ar rakstnieka un dzejnieka Imanta Ziedoņa muzeja apmeklēšanu Murjāņos. Tagad, pavasara un vasaras mijā, tur izskatās īpaši skaisti un var uzzināt daudz jauna par vienu no ievērojamākajiem Latvijas kultūras cilvēkiem.

Bet, ja laiks un spēki atļauj, pēc tam var aizstaigāt arī uz veco kamaniņu trasi pie Lojas upītes un sabildēt skaistas fotogrāfijas. Par šo pastaigu maršrutu lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!