Foto: Publicitātes foto
Vienkoču parkā Līgatnē durvis vēris jaunizveidotais Kokamatniecības muzejs. Muzejs iekārtots kā vēsturiska 19.gs. beigu un 20.gs. sākuma darbnīca, portālu "Delfi" informē muzeja pārstāvji.

Muzeja kokapstrādes darbnīcā izvietoti darbagaldi, kas darbojas caur transmisijas asi un siksnām ar petrolejas vai elektromotoru. Darbnīcā atrodas arī kājminamas virpas un dažādi roku darbarīki.

Muzejā var iepazīties ar kokamatniecības attīstību no akmens laikmeta līdz mūsdienām. Pašlaik no Kokamatniecības muzeja kopējās ieceres ir realizēta pirmā kārta, informē tā pārstāvji. Muzeja ēka tika uzbūvēta pagājušajā vasarā, bet rudens un ziemas mēnešos notika aktīvs darbs pie ekspozīcijas un darbnīcas iekārtojuma izveides. Nākotnē muzeju paredzēts paplašināt, lai pilnvērtīgāk varētu iepazīstināt ar atsevišķām kokamatniecības nozarēm.

Kokamatniecības muzeja ideja aizsākās vēl pirms Vienkoču parka izveides, kad no Naukšēnu puses uz Līgatni tika pārvestas pirmās senās darbmašīnas. Muzeja iecere bija par pamatu Vienkoču parka izveidei, kas šodien kalpo kā ārvides ekspozīcija ar pastaigu takām un izziņas objektiem.

Kokamatniecības muzejs ikdienā ir atvērts ikvienam Vienkoču parka apmeklētājam bez papildus maksas, bet pilnvērtīga muzeja apskate iespējama tikai gida pavadībā, iepriekš piesakot ekskursiju.

Atsevišķos tematiskos pasākumos būs iespēja iesaistīties meistardarbnīcās un līdzdarboties, sola muzeja izveidotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!