Rudens ir tas laiks, kad krāsojas lapas, radot skaistu ainavu visapkārt, un kad zemnieku saimniecībās klētīs guļas visa gada darbs. Tāpēc it īpaši skaisti un izzinoši ir apceļot Latviju arī rudenī, uzzināt ko jaunu un apmeklēt iepriekš neredzētas vietas.

Tukuma novada tūrisma informācijas centra speciāliste Aija Neilande iesaka piecas interesantas saimniecības Tukuma pusē, ko vērts apmeklēt jau tagad.

Vīna dārzs ar 60 šķirņu vīnogām

Foto: LETA


Vīnogu dārzs "Mazburkas" ir vieta, kas pārsteigs ikvienu ceļotāju ar skaisto vīnogu dārzu, dažādo vīnogu šķirņu klāstu un gardo vīnu. Saimniecība atrodas vien trīs kilometru attālumā no Tukuma, Kurzemes pauguru dienvidu nogāzē, kas pavērsta pret sauli, tādēļ saimnieki te ierīkojuši plašus vīnogu laukus.

Iespējams, ka šis arī ir lielākais vīnogu dārzs šajos platuma grādos, kurā tiek audzētas apmēram 60 dažādu šķirņu vīnogu. No vīnogām saimniecībā raudzē lieliskus vīnus, kas apbalvoti ar prestižām, t.sk. starptautiskām godalgām un ir nobaudāmi tikai uz vietas saimniecībā.
Apmeklētājiem te tiek piedāvāta ekskursija pa dārzu un vīna degustācija uz plašās terases ar skatu uz brīnišķīgajiem Kurzemes pakalniem. Te var iegādāties vīnogu sulu, vīnogas. Ainavu dažādos tepat vīnogu dārzam esošais aitu aploks, jo tā ir otra saimniecības specializācija.

Apmeklējumu gan obligāti iepriekš nepieciešams pieteikt! Tālr.: 29149725

Adrese: "Mazburkas", Smārdes pagasts, Engures novads.

Visapkārt tikai ķirbju lauks

Foto: F64


Pasaules lielākās ogas apskatīt un uzzināt par tām ko vairāk var zemnieku saimniecībā "Kliblapsas" Pūres pusē. Te ķirbjus audzē aptuveni 30 hektāros platībā, un pagaidām tā ir viena no šīs ogas lielākajām audzētavām Latvijā.

Saimniecībā audzē aptuveni 40 dažādas ķirbju šķirnes, kas iedalāmas septiņās grupās: sviesta, muskata, spageti, ozolzīļu, rieksta un vēl citās. Katra šķirne ir atšķirīga ne vien pēc izskata, bet arī garšas. Ar ķirbjiem ēdienkartē var eksperimentēt, piemēram, ēst svaigus, vārītus vai ceptus, kamēr atrod to garšu, kas vislabāk patīk.

Apmeklējumu obligāti iepriekš nepieciešams pieteikt! Tālr.: 29152085, www.facebook.com/kliblapsas

Adrese: "Kliblapsas", Pūres pagasts, Tukuma novads.

Ābolu bagātība noliec zarus


Gardus ābolus nogaršot un ekskursijā doties var arī uz kādiem no Tukuma puses ābeļdārziem - zemnieku saimniecību "Eglāji" vai arī zemnieku saimniecība "Rūķīši".

Zemnieku saimniecībā "Eglāji" atrodams viens no skaistākajiem Latvijas ābeļu dārziem 10 hektāru platībā, kurā aug ap 30 dažādu šķirņu ābeļu. Ražas laikā te var ne tikai nobaudīt, bet arī iegādāties ābolus. Dārzs atrodas kalna galā, no kura skaidrā laikā var vērot jūru un kuģus. Apmeklējumu obligāti iepriekš nepieciešams pieteikt! Tālr.: 29250492

Adrese: "Eglāji", Rauda, Smārdes pagasts, Engures novads.

Savukārt zemnieku saimniecībā "Rūķīši" ir apskatāmi augļu koki un nobaudāmi āboli gan pa ceļam uz Tukumu, pie Rīgas-Ventspils šosejas, gan dodoties no Tukuma uz Jaunpili. Iepriekš piesakoties, saimnieki ne tikai izrādīs dārzus, bet pastāstīs un pakonsultēs arī integrētajā augļkopībā. No āboliem tiek gatavotas arī sulas vakuuma iepakojumā ar Zaļās karotītes sertifikātu.

Apmeklējumu obligāti nepieciešams iepriekš pieteikt! Tālr.: +371 26335661

Adreses: Z/s "Rūķīši", Degoles pagasts, Tukuma novads un pie Rīgas-Ventspils šosejas Tukuma lidlauka tuvumā, Smārdes pagasts, Engures novads.

Rozes rudenī smaržo vēl saldāk

Foto: Publicitātes foto


Rudens ir arī laiks, kad atkārtoti uzplaukst rozes Tukumā. Īpaši skaisti ir rožaudzētavā-kolekcijas dārzā "Rozītes" Sēmes pagastā, kas ir Dailas un Bruno Trubiņu lolojums. Ar rožkopību šeit nodarbojas jau trešajā paaudzē.

Visu iesācis Dailas vecaistēvs Pauls Salmiņš, kurš strādājis par Struteles muižas dārznieku. Pirmās Latvijas brīvvalsts laikā viņš apmācīja daudzus dārzniekus un izveidoja arī savu stādaudzētavu. Lai arī pēc Otrā pasaules kara daudz no ģimenes ieguldītā ir gājis bojā, palikusi ir mīlestība uz zemi un ziediem. Izveidotajā stādaudzētavā "Rozītes" Trubiņu ģimene audzē, pārbauda un atlasa kolekcijai tikai skaistākās un izturīgākās rožu šķirnes, jaunākos stādus iegādājoties gan lielākajās Eiropas rožu stādaudzētavās, gan pie labākajiem Latvijas rožkopjiem. Interesentiem iespēja gan aplūkot stādaudzētavu, gan konsultēties par rožu audzēšanu, kā arī iegādāties rožu stādus.

Apmeklējumam nepieciešams pieteikties iepriekš! Tālr.: 26469604,

Adrese: "Rozītes", netālu no Sēmes luterāņu baznīcas, Sēmes pagasts, Tukuma novads. www.dailasrozes.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!