Foto: latgale.travel
Latgalē ir ne tikai apburošas dabas un purva takas nesteidzīgām pastaigām, bet arī dažādi skatu torņi, no kuru augstākā punkta paveras elpu aizraujošas ainavas. Lūk, astoņi skatu torņi un platformas, kurās iespējams uzkāpt un nolikt Latgali pie savām kājām.

Uzkāpšanu skatu torņos un platformās var lieliski apvienot ar dažādu dabas taku izstaigāšu. Sarakstu ar skaistākajām pastaigu takām Latgalē atradīsi šajā rakstā.

Lielā liepu kalna skatu tornis

Kalns atrodas 289,3 metrus virs jūras līmeņa, kā arī ir Latgales augstākā un Latvijā trešā augstākā virsotne. Lielā Liepu kalna virsotnē uzbūvēts augstākais koka skatu tornis Latvijā (34 metri), un no tā paveras iespaidīgs skats uz apkārtējo ainavu, Rāznas un citiem ezeriem.

No stāvlaukuma līdz skatu tornim apmeklētājus ved 830 metrus gara Lielā Liepu kalna taka ar informācijas stendiem, atpūtas vietām un šūpolēm. Arī šeit ir ierīkota vieta atpūtai vai nelielam pasākumam ar nobruģētu ugunskura vietu, soliņiem un estrādi. Blakus esošais Dzerkaļu kalns (286,3 metri virs jūras līmeņa) ir augstākā virsotne Latvijā pēc relatīvā augstuma (89,2 metri).

Adrese: Kaunatas pagasts, Rēzeknes novads
GPS: 56.264915, 27.648124

Ančupānu skatu tornis

Foto: latgale.travel

Pacelties 121 pakāpienu tuvāk debesīm un novērtēt krāšņo Rēzeknes novada un pilsētas ainavu – šāda iespēja ir Ančupānu skatu torņa apmeklētājiem. Ar AS "Latvijas Valsts meži" un Rēzeknes novada domes atbalstu 28,5 metrus augstais koka skatu tornis izbūvēts Ančupānu meža augstākajā pakalnā, teju 200 metrus virs jūras līmeņa.

Foto: latgale.travel

Skatu torni nemaz nav grūti atrast – jau izbraucot no Rēzeknes pa Rīgas ielu, tornis manāms tālumā virs koku galotnēm. Neapmaldīties palīdzēs arī vairākas ceļa norādes, no kurām pirmo var redzēt jau tūlīt aiz Rēzeknes pilsētas zīmes, Makarovkas krustojuma kreisajā pusē. Šī ir lieliska vieta pastaigām mežā, atpūtai un piknikam.

Adrese: Kolna Ančupāni, Rēzeknes novads
GPS: 56.538295, 27.320198

Dabas parks 'Numernes valnis' un skatu tornis

Foto: latgale.travel

Dabas parks ir "NATURA 2000" teritorija, kas izveidota 2004. gadā, lai saglabātu Latvijā un Eiropā retus un aizsargājamus meža un purva biotopus, apdraudētas un aizsargājamas augu un dzīvnieku sugas. Dabas parkā atrodas skatu tornis, kas ir 20 metrus augsts, un no tā paveras plašs skats uz Kārsavas novadu.

Blakus skatu tornim ir uzstādīti divi zvaigžņu vērošanas krēsli, kas dienā ļaus aplūkot skaisto panorāmu un diennakts tumšajā laikā palīdzēs dabas mīļiem noķert krītošās zvaigznes. Marķētais vietējais velomaršuts nr. 776 izved riteņbraucējus pa skaistākajām dabas parka vietām un ļauj izbaudīt Numernes vaļņa pauguraino reljefu.

Dabas parka "Numernes valnis" teritorijā ir izveidota dabas taka, kurā atrodas arī vides instalācijas objekta "Uguns". Šajā videomateriālā vari apskatīt, kā objekts izskatās dzīvē.

Adrese: Nūmierņa, Salnavas pagasts, Kārsavas novads
GPS: 56.851236, 27.506882
Tel.: +371 29327265

Vasargelišku skatu tornis

Foto: latgale.travel

Vasargelišku skatu tornis atrodas dabas parka "Daugavas loki" teritorijā. Raksturīgākā dabas parka īpatnība ir astoņi lieli Daugavas līkumi, kuru garums ir no četriem līdz sešiem kilometriem, un to krastos izvietojušās pamatkrasta kraujas. Parka teritorijā atrodami daudzi dabas un kultūrvēsturiskie pieminekļi.

Uzkāpjot 21 metru augstajā Vasargelišķu skatu tornī, no putna lidojuma var aplūkot ainavas un gleznainos Daugavas lokus, tai skaitā vienu no skaistākajiem Latvijas dabas skatiem, kas kādreiz rotāja Latvijas naudaszīmi — 10 latu banknoti.

Adrese: Vasargelišķi, Naujenes pagasts, Daugavpils novads
GPS: 55.915063, 26.815283,
Tel.: +371 65422818, mob.: +371 26444810, www.visitdaugavpils.lv

Ostrovas putnu vērošanas tornis

Foto: latgale.travel

Šaurā pussalā starp Luknas, Višķu un Boltaru ezeriem atrodas skatu tornis, no kura labi aplūkojami gan minētie ezeri, gan apkārtnes paugurainā ainava. Labos laikapstākļos no skatu torņa ir iespējams saskatīt piecus ezerus. Skatu tornis atrodas pie publiskās pludmales, kurā iekārtota atpūtas vieta.

Adrese: Ostrova, Višķu pagasts, Daugavpils novads
GPS: 56.0598558, 26.8116675
Tel.: +371 65422818, mob.: +371 26444810, www.visitdaugavpils.lv

Skatu laukums Daugavpils Mārtiņa Lutera katedrālē

Foto: latgale.travel

Pagājušā gada nogalē Daugavpils Mārtiņa Lutera katedrāles draudzei izdevās īstenot jau sen iecerēto projektu par skatu laukuma ierīkošanu baznīcas tornī. Tornis paceļas piecstāvu mājas augstumā, bet skatu laukums atrodas aptuveni 40 metru augstumā.

No tā skatam paveras tuvākās apkārtnes un Daugavpils Baznīcu kalna panorāma. Mārtiņa Lutera katedrāles tornis šobrīd ir vienīgais no visiem četriem Baznīcu kalna dievnamu torņiem, kas ir pieejams apmeklētājiem.

Darba laiks aktīvās tūrisma sezonas laikā, sākot no 20. aprīļa, ir katru dienu no pulksten 10 līdz 18 vai iepriekš piesakoties.

Adrese: 18. novembra iela 66, Daugavpils
Tel.: +371 26315707, info@luterakatedrale.lv

Mākoņkalns un apkārtnes vērošana

Foto: latgale.travel

Mākoņkalns (arī Padebešu kalns) ir 247,4 metrus augsts paugurs Latgales augstienes Burzavas paugurainē, Rēzeknes novada Mākoņkalna pagastā. Paugura relatīvais augstums ir apmēram 50 metri, un tas atrodas 2,1 kilometru uz dienvidaustrumiem no Rāznas ezera. Viduslaikos Mākoņkalnā atradās Volkenbergas pils.

Tas bija vissenākais krustnešu cietoksnis Lotigolas zemē, kuru Livonijas ordenis ieguva pēc Jersikas pēdējās dalīšanas 1239. gadā. Mūsdienās pils gan sabrukusi, saglabājušies tikai lielās mūra sienas fragmenti un sakritusī apakšzemes eja. Uz pilsdrupām kalna virsotnē ved kāpnes, pa kurām pastaigājoties atradīsi vairākus informācijas stendus. No kalna paveras brīnišķīgs skats uz Rāznas un mazo Ubogovas ezeru.

Adrese: Mākoņkalna pagasts, Rēzeknes novads
GPS: 56.279246, 27.415855

Raksts tapis sadarbība ar Latgales reģiona tūrisma asociāciju un novadu tūrisma informācijas centriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!