Foto: DELFI Aculiecinieks
Madonu var uzskatīt par Vidzemes augstienes "cepuri". Pie tam, šī "cepure" ir koši zaļa! Ne velti "Koru Karu" otrajā sezonā Madonas koris tika nosaukts par "Zaļo meža kori". Arī pati kora vadītāja Ieva Kerēvica apstiprina – Madona patiešām ir īpaši zaļa pilsēta.

Latviešu mūzikas dīva Ieva Kerēvica augusi Dzelzavas pagastā, Madonas tuvumā, tādēļ viņai šī ir īpaša vieta. Madonas pilsētu Ieva raksturo kā jaunu pilsētu, kas attīstās un ar katru gadu kļūst arvien skaistāka un sakārtotāka. Šo pilsētu viņa varētu raksturot arī ar vienu vārdu - zaļa! Un tik tiešām - šī ir lieliska vieta atpūtai pie dabas krūts. Vieta,  kas nepieprasa augstpapēžu kurpes un stīvus uzvalkus. Vieta, kur būt meža vidū vai kalna galā. Vieta, kur sajust sevi.

Kultūras pasākumu cienītājiem Ieva Kerēvica iesaka dažādos vasaras sezonas pasākumus Madonas pilsētas estrādē. Kā tuvākos var minēt muzikālo koncertuzvedumu "Džimlai Rūdi Rallallā!" 28. jūnijā, aktrises Olgas Dreģes jubilejas koncertu 11. jūlijā un 3. festivālu "Zelta Šlāgeris 2013" 27. jūlijā.

Kā vienu no labākajiem atpūtas veidiem Madonā Ieva min orientēšanos apkārtnes mežos. Šis ir lielisks sporta veids, kas ir draudzīgs visām vecuma grupām un fiziskās sagatavotības pakāpēm. Vai var iedomāties vēl labāku atpūtu visai ģimenei kā došanos skrējienā pa mežu, lai pieelpotu pilnu krūti tīra svaiguma? Visi tie, kas vēlas izmēģināt savus spēkus orientēšanās sportā, var piedalīties Madonas novadā notiekošajās sacensībās "Madonas kausi". Sacensības notiks otrdienu pēcpusdienās līdz pat septembra beigām.

Esot Madonā, Ieva Kerēvica iesaka doties uz netālo Gaiziņkalnu. Gan ziemas, gan vasaras sezonās šī vieta ir īsta aktīvās atpūtas centrāle. Atpūtnieki te var spēlēt volejbolu, basketbolu, izmēģināt gaisa trošu atrakciju "Tarzāns", kā arī doties pārgājienā pa trīs dažādām pastaigu takām. Pēc aktīvas un emocijām piesātinātas dienas ceļotāji var atpūsties ugunskura un piknika vietās, izšūpoties šūpolēs, izkarsēties pirtī vai doties izbraucienā ar laivu. Atpūtas iespēju šeit ir tik daudz, ka Gaiziņkalna viesiem ar vienas dienas ciemošanos varētu arī nepietikt.

Aktīvo atpūtu svaigā gaisā var baudīt arī sporta un atpūtas bāzē "Smeceres sils", Lazdonas pagastā. Viena no interesantākajām izklaidēm šeit ir iespēja pārvarēt sevi un savas bailes piedzīvojumu parkā ar trošu nobraucieniem, kā arī šķēršļu un izaicinājuma trasēs. Tie, kuri ilgojas pēc ziemas un sniega, var nobraukt pa 2,5 kilometrus garo asfaltēto rollerslēpošanas trasi. Šie ir tikai pāris no visiem aktīvās atpūtas piedāvājumiem "Smeceres silā".

Zaļo tūri pa Madonu var turpināt arī Teiču un Krustkalnu dabas rezervātos, kur var baudīt neskartas un cilvēka nesabojātas dabas ainavas. Teičos varēsiet apskatīt lielāko sūnu purvu Baltijā, savukārt Krustkalnos - izbaudīt neskartas dabas burvību. Skaista panorāma pavērsies no Krustkalnu rezervāta skatu torņa, kā arī putnu vērošanas torņa Eiduku purvā. Dodieties ekspedīcijā pa dažādajām dabas takām, lai novērotu smalkos dzīvības procesus dabā!

Tie, kuriem ūdens stihija ir tuvāka, var doties uz Lubāna ezeru un dabas liegumu "Lubāna mitrājs". Šī ir īpaši piemērota vieta putnu vērotājiem - Lubāna apkārtnē reģistrētas 225 dažādu putnu sugas un ir uzcelti 6 putnu novērošanas torņi. Putnu vērošanu (jeb putnošanu) ar binokli un teleskopu var veikt arī ornitologa Andra Avotiņa vadībā, kas pastāstīs daudz interesanta par Lubānas ezera iemītnieku dzīvi. Pie Lubāna ezera ir iespējams arī iznomāt laivas un velosipēdus, lai dotos individuālās dabas izpētes ekspedīcijās. Savukārt ūdens tūrisma un attīstības centrā "Bāka" var iznomāt vindsērfinga un kaitborda inventāru, kā arī doties izbraucienos ar ūdens slēpēm un veikbordu.

Dabas mīļotāji var doties arī uz "Kalsnavas arborētumu" - lielāko dekoratīvo koku un krūmu kolekciju Austrumlatvijā. Šeit ir apskatāmi ap 45 000 stādu, peoniju dārzs un čiekuru kalte. Arborētumu var apskatīt arī no augšas - no pagājušajā gadā uzceltā 25 metrus augstā skatu torņa.

Dzīvnieku mīļotāji var braukt uz Bērzaunes pagastā esošajiem "Sveķiem" - Baltijā lielāko trušu fermu vai arī uz zemnieku saimniecību "Līvi", kur atrodas lielākais kazu ganāmpulks Latvijā. 

Nogurušie atpūtnieki var doties atvilkt elpu uz viesnīcu un SPA centru "Mārcienas muiža". Kad spēki ir atgūti, var doties otrajā raundā: spēlēt kroketu, mingolfu, volejbolu, jāt ar zirgiem, braukt ar velosipēdiem un katamarāniem.

Galvenais secinājums par Madonu: tai droši varētu piešķirt Latvijas aktīvās atpūtas un dabas ekspedīciju galvaspilsētas statusu. Ņemiet tik līdzi teltis un brauciet uz Latvijas zaļāko pilsētu - garlaicīgi nebūs!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!