Foto: Publicitātes foto

Gaujas nacionālais parks ir Latvijas lielākais un vecākais nacionālais parks, kas apmeklētājus priecē visos gadalaikos. Jau kādu laiku parku izrotājis biezs sniegs, pārvēršot to par ziemas karaļvalsti, kur izbaudīt ziemas burvību.

Ziemas mēnešos upes ieleja piedāvā lieliskus skatus, kurus vasaras mēnešos slēpj koku lapotne. Gaujas nacionālajā parkā ir daudz taku aizraujošām un izzinošām ziemas pastaigām, kur baudīt skaistās ainavas un ieelpot svaigu gaisu. Ziemā var slēpot un braukt ar sniega dēli, vizināties kamanās pasakainā dabā, kā arī doties pētīt leduskritumus un vērot baltās parka ainavas, soļojot virs kupenām ar sniega kurpēm.

Gaujas nacionālā parka tūrisma biedrība "Enter Gauja" ir apkopojusi objektus un vietas, ko izbaudīt Latvijas senākajā nacionālajā parkā tieši ziemā.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.


Piedzīvojums ar haskijiem


Aizraujošs brauciens autentiskās suņu kamanās ar Sibīrijas haskijiem Amatas novadā – šis ir ziemas sapnis, kas var kļūt par realitāti šeit Latvijā. Iespēja izbaudīt aizraujošu piedzīvojumu, baudot pastaigu, gleznainos skatus un mīlestību, ko spēj sniegt cilvēkus mīlošie haskiji.

"Dodkepu.lv" haskiji ir aktīvi sportisti un regulāri piedalās dažādās kamanu suņu sporta sacensībās. Šiem haskijiem piemīt neatkārtojams spēks un izturība, neizsīkstoša mīlestība un dzīvesprieks. Šo dzīvesprieku "Enter Gauja" aicina izbaudīt ikvienam.

Izbraucieni notiek Āraišu ezerpils apkārtnē, Zaļā dzelzceļa posmos, Zvārtas ieža apkārtnē un Gaujas nacionālā parka takās. Par konkrētu vietas pieejamību var vienoties individuāli. Vairāk informācijas šeit.

Pastaiga ar sniega kurpēm Vienkoču parkā


Vienkoču parks
ir pastaigu un atpūtas parks Līgatnes novadā, Līgatnes upes krastā, kurā izveidotas takas ar daudziem tematiskiem apskates un izziņas objektiem. Unikālās muižu miniatūras un aizraujošais koktēlniecības parks ir dzīvs pierādījums muižas galdnieku izslavētajai meistarībai.

Izbaudīt Vienkoču parka dabu un tās norises ziemā, kā arī aplūkot aizraujošās un prasmīgi darinātās skulptūras un citus izteiksmīgos koka objektus, vari unikālā pastaigā ar sniega kurpēm. Tā ir īpaša sajūta, kad dzirdi sniega čirkstošo dziesmu zem kājām, bet tā virsma zem taviem soļiem nesabrūk. Un tu ar prieku vari šķērsot kupenas, izzinot dabas enerģijas caurvīto parka teritoriju. Vairāk informācijas šeit.


Izbrauciens kamanās pa Bīriņu pils parku


Izbrauciens kamanās pa
Bīriņu pils
teritoriju ir romantisks piedzīvojums balto kupenu ieskautās takās – sajūti senatnes garu, spirdzinošo gaisu un sniegotās vēja brāzmas.

Tradicionālās kamanas velk Bīriņu pils staļļa zirgs Safrāns, kas vislabāk pazīst apkārtnes parku sniegotos līkločus. Ziemai raksturīgās dabas ainavas, kuras caurstrāvo pirmatnīguma gars, padara braucienu pasakainu un neaizmirstamu. Brauciens aizvedīs tevi uz Ainavu parku un senā Mežaparka sākumu. Kamanas slīdēs gar vecajām ūdensdzirnavām, līdz nokļūsi pie Mīlestības ozola. Uzvelc piemērotu apģērbu un ļaujies atpūtai. Vairāk informācijas šeit.

Slēpošana un snovošana


Gaujas nacionālā parka teritorijā pieejamas vairākas slēpošanas trases un snovošanas kalni. Ziemas atpūtas komplekss "Žagarkalns" izceļas ar slēpošanas nogāžu skaitu – pieejamas 10 dažādas grūtības trases, kas piemērotas gan iesācējiem, gan pieredzējušiem slēpotājiem un snovotājiem. Savukārt garākos nobraucienus Latvijā vari izbaudīt pasakaini skaistā, pirmatnīgas dabas ieskautā vidē slēpošanas parkā "Ozolkalns".

Slēpošanas un biatlona centrs "Cēsis" piedāvā mākslīgā un dabīgā sniega klātas trases aktīvās atpūtas cienītājiem, kā arī profesionāliem sportistiem. Izbaudīt dzestro ziemas gaisu un mierpilnos Siguldas skatus piedāvā saldētā distanču slēpošanas trasē "Firscher", vienīgajā šāda veida trasē visā Austrumeiropā. Arī Siguldas pilsētas trase aicina ziemas baudītājus izjust svaiga gaisa dzestrumu, laižoties lejā no kalna ar slēpēm vai snovbordu.

Ja vēlies slēpošanu izbaudīt ar bērniem, "Enter Gauja" iesaka apmeklēt Reiņa trasi. Tā piedāvā aizraujošu atpūtu plašā aktīvās atpūtas centrā, kurā atrodas dažādas trases slēpotājiem un bērnu slēpošanas parks "Herkuless". Kā arī atpūtas parka "Rāmkalni" slēpošanas trase priecē ziemas sporta aktivitāšu cienītājus, kas novērtē sajūsminošus nobraucienus un brīnišķīgus dabas skatus. Vairāk informācijas šeit.

Leduskritumi


Ziemā un agros pavasaros, dodoties pārgājienā gar Amatu pa aizraujošo Ģeoloģisko taku, upes krastos vērojami gan filigrāni mazi, gan arī līdz pat desmit metriem augsti leduskritumi. Vislielākie veidojas pie Vizuļu ieža un Dzilnas ieža.

Līdzīgi leduskritumi vērojami arī uz Daudas upītes, aptuveni 0,4 kilometrus lejpus Siguldas–Nurmižu ceļa. Ap 2,3 metrus augstais ūdenskritums veidojies uz Pļaviņu svītas dolomīta kāples un Amatas svītas dzeltenīgi–balto lodīšu smilšakmeņu sadures vietas. Daudas ūdenskritums ir ainaviski viens no izcilākajiem Vidzemes ūdenskritumiem.

Līdzīga parādība vērojama arī Vējupītes ūdenskritumos, kas atrodas Vējupītes gravā starp Rīgas un Valgas dzelzceļa līniju un Nurmuižu ceļu. 0,6 un 0,8 metrus augstie ūdenskritumi veidojušies uz Pļaviņu svītas dolomīta un smilšakmens slāņu robežas. Arī Ērgļu klinšu ūdenskritumi ziemā pārsteidz ar maģiskiem ledus veidojumiem un skaistu ainavu horizontu.

Interesants ir leduskritumu veidošanās process, kas aizsākas, iestājoties salam. Avotu ūdenim pilot pār kraujām un iežiem un sasalstot, rodas viena lāsteka, tad otra, tad vēl un vēl. Leduskritumi atšķiras ne tikai ar formu, bet arī ar savu nokrāsu, kas atkarīga no ūdens sastāva: liela daļa ir mirdzoši balti, kristāldzidri vai pelēcīgi, citviet dzeltenīgi, gaiši brūni vai pat koši sārti. Vairāk informācijas šeit.

Dabas takas


Cīrulīšu dabas takas sniedz iespēju iedvesmojošā pastaigā izzināt skaistās Gaujas ielejas attīstību no ledus laikmeta līdz mūsdienām, Cīrulīšu dabas takas ir labiekārtoti pastaigu maršruti Gaujas nacionālajā parkā 2,7, 6,2 un 3,5 kilometru garumā. Takas ir marķētas, un visā maršrutā tajās izvietotas informatīvas plāksnes, kas stāsta par šeit redzamo dabas objektu izcelsmi, to nozīmi latviešu tradīcijās un kultūrā. Cīrulīšu ala ved, šķiet, uz pašām noslēpumainākajām pazemes dzīlēm. Savukārt Līgavas alā (Sarkanā alā) risinājušies mīlestības pilni notikumi, Livonijas kara laikā kāds jauneklis slēpis šajā alā savu līgavu. Interesants dabas veidojums ir ezeram līdzīgā Gaujas vecupe, kas ir gadu gaitā atdalījusies upes daļa. Brīnumains skats pavērsies, aplūkojot Spoguļu klintis (Cīrulīšu klintis), kuras skaisti atspīd Gaujas vecupes ūdeņos. Īpaši grezni skati paveras ziemā, kad meža takas klāj biezs sniegs un sniega čaukstoņa atgādina dabas klātbūtni, izbaudot aktīvu atpūtu pa nelīdzenu reljefu. Pastaiga ir lieliska iespēja aplūkot Gaujas senlejas daiļumu tērptu pūkainā ziemas mētelī.

Ērgļu klintis, kas atrodas Priekuļu novadā, iemieso ērgļa plašā lidojuma brīvību un burvību, kad sajūtas skan tik vareni kā ērģeles! Lai gan klintis lepojas ar cēlā putna ērgļa nosaukumu, tomēr tāds tām dots tikai iepriekšējā gadsimtā. Ilgi tās dēvētas nevis par Ērgļu, bet gan par Ērģeļu klintīm, jo sena teika vēsta, ka atbalss pret šīm klintīm skanējusi plaši kā ērģeles. Īpaši burvīgi skati paveras ziemas periodā, kad vietām izveidojušies leduskritumi.bIzplest rokas kā spārnus un justies kā lidojumā vari uz klinšu skatu platformas, no kuras paveras plašs skaistu ainavu horizonts ar īpaši gleznainu upes Gaujas līkumu.

Maģiskais Zvārtes iezis un tā skaistā apkārtne atklās senus nostāstus. Mīti vēsta, ka te senatnē pulcējušās raganas, jautri dejojušas un ballējušās līdz pat pirmajām gaiļu dziesmām. Iezis un tā apkārtne ir krāšņa vide, kur gūt iedvesmu no dabas maģiskā un noslēpumainā spēka. Teritorijai vijās garām arī aizraujošā Ģeoloģiskā taka gar Amatu. Tāpēc Zvārtes ieža apmeklējumu vari papildināt ar pasakainu pastaigu pa neskartu dabas taku. Braucot uz Līgatni, iespējams izbaudīt smilšakmens klinti Lustūzi. Vari doties aizraujošā pastaigā pa Līgatnes pagrabu alām, kuras savām rokām radījuši senie iedzīvotāji. Visi GNP apskates objekti un dabas takas pieejamas šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!