Foto: Alise Lūse
Plāno, ko darīt brīvdienās? Kā portālam "Tūrisma Gids" pastāstīja Kurzemes plānošanas reģiona projekta "Dabas tūrisms visiem" vadītāja Alise Lūse, variants ir doties Abavas senlejas virzienā – tur atrodamas trīs interesantas dabas takas, kuras ļaus izbaudīt visu rudens krāsu krāšņumu.

Zirgu taka (trīs kilometri) un Mīlestības taka (viens kilometrs) sākas pie aktīvās atpūtas kompleksa "Zviedru cepure", kur bez maksas var novietot automašīnu. Zirgu taka ved uz Sabili – pa ceļu, ko izmantoja senos laikos, kad attālākus posmus mēroja ar zirgiem. Ceļš vijas gar iecienītu sabilnieku atpūtas vietu – Sabiles Ēģipti, kas kādreiz bijusi pļava, bet tagad ir skaista priežu audze Abavas krastā.

Mīlestības taka vijas pretējā virzienā un savā ziņā ir "kalnu pārgājiens". Tā ved caur mežu ar skaistiem tiltiņiem, avotiņu un kāpnēm uz kalna virsotni, no kura paveras lielisks skats uz Abavas senleju. Pateicoties ainaviskajam, izteiktajam reljefam, šī apkārtne izpelnījusies Kurzemes Šveices nosaukumu.

Abas takas ir vienvirziena, tāpēc jārēķinās, ka distance būs jāmēro divreiz. Atpūtas kompleksā pieejama arī kafejnīca, savukārt aktīvākie ceļotāji var izbraukt ar rodeli vai zirgiem.

Turpat blakus, sešu kilometru attālumā, atrodas ceļmalas kafejnīca "Plostkrogs", kurai līdzās izveidots "Pasaku mežs" ar aizraujošām spēlēm un koka skulptūrām. Pasaku meža dabas taka ir aptuveni pusotru kilometrus gara, lokveida un īpaši patiks bērniem.

Savukārt brīvdienu maršrutu pa Abavas senleju atradīsi šajā rakstā.

2019. gada gada sākumā Kurzemes plānošanas reģions izdos ceļvedi, kurā tiks iekļautas vairāk nekā 50 Kurzemes un Ziemeļlietuvas dabas takas ar informāciju par taku garumu, maršrutu, pieejamību, grūtības pakāpi, marķējumu, labiekārtojumu un citiem tuvumā esošajiem apskates objektiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!