Foto: Publicitātes attēli
Ir skaidrs, ka Latvijā vēsturisku un ievērojamu ēku netrūkst, taču no šī lielā galamērķu klāsta ar kaut ko ir jāsāk, tāpēc šajā reizē "Tūrisma Gids" izcēlis 10 varenas muižas Latvijā, kuras noteikti vērts apskatīt.

Šarmantā Vandzenes muiža

Foto: F64


Talsu novada Vandzenes pagasts nudien var lepoties ar kādu skaistu vietu, kas pie sirds ies visiem tiem, kas iemīļojuši vēsturisku ēku apskati. Tā ir Vandzenes muiža.

Vandzenes muiža, kurā šobrīd atrodas skola, pirmo reizi rakstos minēta 17. gadsimtā, skaidrots Talsu tūrisma ceļvedī "Talsi Tourism". Savukārt muižas ansamblis būvēts 19. gadsimta sākumā, kas veidots Heikingu dzimtai.

Lasīt vairāk

Remtes muiža, kuru ieskauj sakopts ainavu parks


Foto: F64
Brocēnu novada Remtes pagastā meklējama skaista muiža, kuru jāapmeklē visiem "muižu medniekiem". Skaista parka ieskauta, te lepni izslējusies Remtes muiža.

Lai arī pirmās ziņas par esošu ēku šajā pusē fiksētas 1506. gadā, kā skaidrots Latvijas Nacionālās digitālās bibliotēkas "Letonica" projekta mājaslapā "Zudusī Latvija", Remtes muiža veidojusies no viduslaiku pils, kura gan dabā vairs nav saglabājusies. Remtes muižas pils būvēta ap 1800. gadu, pēc tam tā postīta un atkal atjaunota. Šobrīd ēkā atrodas Remtes pamatskola.

Lasīt vairāk

Kurzemes arhitektūras pērle Kabiles muiža

Foto: Publicitātes attēli


Šogad durvis vērusi iepriekš apmeklētājiem slēgtā Kabiles muiža, kļūstot par vieno no garšīgākajiem 2019. gada vasaras sezonas jaunumiem Kuldīgas novadā. Kāpēc garšīgākajiem? Jo Kabiles muiža atrodas pašā Latvijas vīna reģiona sirdī, turklāt skaistajā ēkā, kas pieejama apskatei, attīstījusies arī vīna darītava.

Livonijas ordeņa laikā vēlākā Kabiles muižas teritorija ietilpa Kuldīgas komturijā, šajā vietā ordeņa pastāvēšanas beigu posmā jau bijusi izveidota saimnieciska rakstura muiža. Gadu no gadiem muiža bijusi dažādi īpašnieku rokās, līdz tajā tagad saimnieko arhitekte Agate Eniņa un tāllēcēja, olimpisko spēļu dalībniece Lauma Grīva.

Lasīt vairāk

Taurupes muiža ar atmosfērisko parku

Foto: F64


Taurupes muižas galvenajai ēkai jeb pilij ir jau vairāk nekā 150 gadu, bet muiža te bijusi jau kopš 17. gadsimta. Tā atrodas netālu no Ogres. No Rīgas tur visai ātri var aizbraukt pa Tīnūžu-Kokneses šoseju.

Noteikti jāizstaigā arī parks, kas slēpj dažādus pārsteigumus, romantiskus un ainaviskus stūrīšus.
Lasīt vairāk

Mazzināmā Zemgales pērle – Svitenes muiža


Foto: F64
Svitenes muižas kungu māja atrodas Rundāles novada Svitenes pagastā, Virsītes upes krastā. Tagadējo muižas pili ap 1800. gadu uzcēlusi grāfu fon Elmptu dzimta. Līdz 1920. gada Latvijas agrārajai reformai muiža piederēja Līvenu dzimtai.

Kādu brīdi tā piederējusi arī Kurzemes un Zemgales hercogam Ernstam Johanam Bīronam. Bet tad to nopirka fon Elmpti un uzcēla tagad redzamo ēku. 1893. gadā Svitenes muižu nopirka saimnieciskais Mežotnes muižnieks Anatols Līvens, un tā piedzīvoja uzplaukumu. Lai arī kara šausmas šo vietu neskāra, Bermontiādes laikā, 1919. gada rudenī, vācu kareivji pili daļēji izdedzināja. Vēlāk gan to atjaunoja.

Pašreizējais Svitenes muižas pils izskats tapis 19. gadsimtā, daļēji saglabājot interjera dekoratīvo apdari.

Lasīt vairāk

Bonifacovas muiža, kurai ir notikumiem bagāts stāsts


Foto: Bērzpils pagasta bibliotēkas un Balvu TIC arhīvs
Bonifacovas muižas likteņa pavērsieni ir bijuši diezgan krasi – tā piedzīvojusi gan smalku kungu sabiedrību, gan pārtapusi par slimnīcu un policijas štābu. Muiža gandrīz aizgājusi postā, bet sīvi turējusies pretim šim scenārijam, un nu galu galā kalpo par dzīvokļu māju.

Pašlaik mājā daļēji apdzīvoti pieci dzīvokļi. Palikuši vairs trīs vecie iedzīvotāji, kuriem ir vairāk nekā 80 gadu. Par pārējiem dzīvokļiem rūpējas iedzīvotāju pēcnācēji, kuri uz vietas Bonifacovā nedzīvo. Tāpat vērts pieminēt, ka Bonifacovas muiža mūsdienās uzskatāma par vietējās nozīmes kultūras pieminekli.

Lasīt vairāk

Virkas muiža – šveiciešu stila pērle Kuldīgā


Virkas muiža – Šveices arhitektūras stilistikas paraugs, kas atrodas Kuldīgas pilsētas ziemeļu nomalē. Šķietami vienkāršās ēkas arhitektoniskajā apdarē atrodams pārsteidzoši bagāts dažādu detaļu klāsts.

Pirmais muižas īpašnieks bija bruņinieku pēctecis Jirgens fon Firkss, kas 1494. gadā saņēma lēnī zemi no Livonijas ordeņa Kuldīgas komturejas un uzcēla te pirmo namu – pusotru kilometru uz ziemeļrietumiem no tagadējā vecā Ventas tilta upes kreisajā krastā.

Lasīt vairāk

Elegantā Ungurmuiža


Foto: Publicitātes attēli
Pirmais, ko apmeklētāji, atbraucot uz Ungurmuižu, pamana ir lielie ozoli un liepas, kas ieskauj muižu, un mieru, kas nogūlis pār harmonisko ainavu pavisam netālu no šosejas. Šī vieta šķiet brīnumainā kārtā bijusi pasargāta no likteņu vētrām. Jāatzīst, ka reiz te valdījusi ļoti radoša atmosfēra un uzturējušies neparasti ļaudis un šī gaisotne saglabājusies līdz pat mūsdienām, lai arī 20. gadsimta notikumu vētras tomēr muižu nav saudzējušas.

Ungurmuiža, kas atrodas vien 80 kilometrus no Rīgas, Raiskuma pagastā, būvēta, nevis lai ārišķīgi lepotos ar tās greznību, bet gan, lai muiža īpaši iekļautos apkārtējā vidē, ievērojot senas tradīcijas un praktiskumu. Tieši elegants askētiskums bijis svarīgs ģenerālleitnantam Baltazaram fon Kampenhauzenam un viņa sievai, kad viņi sāk būvēt šo muižu.

Lasīt vairāk

Baisās leģendas apvītā Skaistkalnes muiža


Foto: Publicitātes foto
Mēmeles krastā, pie pašas Lietuvas robežas, atrodama staltā, karu un revolūciju sargātā Skaistkalnes muiža.

Pirmais Skaistkalnes novada lēņu īpašnieks bijis Heinrihs Šēnbergs, kurš saņēmis zemes "starp Mēmeles un Iecavas upēm" 1489. gadā Cēsu pilī no Livonijas ordeņa mestra Johana fon Freitāga – Loringhofena. No Heinriha Šēnberga uzvārda arī ciemats ieguvis savu vācisko nosaukumu "Šēnberga". 1925. gadā, nosaukumu vienkārši latviskojot, radies Skaistkalnes vārds.

Laikam ritot, Šēnbergas muiža gājusi no viena īpašnieka rokām citās, līdz par pēdējo Šēnbergas muižas īpašnieku kļuva 1889. gadā dzimušais Aleksandrs fon Korfs. Latvijas agrārās reformas laikā to baronam atsavināja. Uz bijušās muižas zemes izveidoja 165 jaunsaimniecības. Tagad ēkā ir skola.
Lasīt vairāk

Blankenfeldes muiža, kur trimdas laikā uzturējās Francijas karalis Luijs


Zemgalē, pie pašas Lietuvas robežas esošajā Vilces pagastā atrodas muiža ar lepno nosaukumu Blankenfelde. Tās pirmsākums ir 1462. gada 6. marts, kad Livonijas ordeņa mestrs izlēņoja zemi starp Platones un Svētes upēm Klausam fon Medemam, kurš bija pirmais senās Lejassaksijas zemes pārstāvis Kurzemē.

Nākamos gadsimtos mainījušies muižas īpašnieki, tā piederējusi fon Butleru, fon Manteifelu-Scegu, fon Kenigsfelsu un fon Hanu dzimtām. 1743. gadā Ernsts Johans fon Butlers, kurš vadīja Jelgavas un Rundāles piļu būvniecību, uzsāk celt baroka stilā Kungu māju, kas savā būtībā saglabājusies līdz mūsdienām.
Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!