Foto: Publicitātes foto

Sagaidot Latvijas simtgadi, Latvijas Piļu un muižu asociācija no 2017. gada 1. maija līdz 28. oktobrim atjaunoja tūrisma akciju "Apceļosim Latvijas pilis un muižas" un aicināja viesoties 69 pilīs un muižās. Akcijas noslēgumā piļu un muižu pārstāvji, ceļotāji tiksies noslēguma ballē Jaunpils pilī 25. novembrī. Balle Jaunpils pilī ir ne tikai akcijas noslēguma pasākums, bet arī atkalsatikšanās piļu un muižu pārstāvjiem ar ceļotājiem. Kā raksta apceļotāji Liene un Jānis: "Mēs esam piedzīvojuši neaizmirstami skaistu vasaru – pilnu interesantiem stāstiem, esam sajutuši vēstures elpu, sagaršojuši piļu un muižu burvību visdažādākajās izpausmēs. Liels paldies par satiktajiem cilvēkiem un kopā pavadīto laiku!".

Pašlaik ir noslēgusies izloze, lai noskaidrotu tos piecdesmit apceļotājus, kuri saņems ielūgumu vienai personai uz biedrības "Latvijas Piļu un muižu asociācija" par godu Latvijas simtgadei organizētās akcijas "Apceļosim Latvijas pilis un muižas!" noslēguma balli Jaunpils pilī 25. novembrī.

Izlozē piedalījās 63 apceļotāji, kuri bija apmeklējuši visas 69 pilis un muižas, kā arī iegādājušies degvielu DUS "VIRŠI-A". Visu uzvarētāju vārdi atrodami šeit.

Savukārt tie, kas vēlas baudīt īstu balles gaisotni pilī, var iegādāties biļetes uz akcijas noslēguma pasākumu Jaunpils pilī šeit.

Foto: Publicitātes attēli

Akcijas laikā Latvijas Piļu un muižu asociācijai ir iesūtītas vairāk kā 600 apceļotāju kartes. No 63 čaklākajiem, kuri ir apmeklējuši visus 69 objektus un iepildījuši degvielu ''VIRŠI-A'' DUS, ir zināmi 50 apceļotāji, kuri jau ir ieguvuši ielūgumus uz balli. Apceļotāji, kuri ir apmeklējuši vismaz 5 objektus, būs iespēja balles laikā iegūt kādu no piļu, muižu un degvielas uzpildes stacijas sarūpētajām dāvanām.

Latvijas Piļu un muižu asociācija visiem pasākuma dalībniekiem ir sarūpējusi skaistu un emocionālu baudījumu Latvijas Nacionālā teātra aktrises Ditas Lūriņas un kvarteta "Undertango" koncertprogrammā "Neizdziedātās lomas". Pulksten 22 ar kopīgu polonēzi pils lielajā zālē notiks balles atklāšana. Balli spēlēs Inita un Normunds no grupas "Lauku muzikanti".

No Pulksten 19 līdz 1 balles viesiem būs iespēja baudīt un apmeklēt: Laulību zālē fotogrāfa salonu, vīna pagrabā sveču liešanas darbnīcu, muzeja ekspozīciju zālē – laimes liešanu ar stāstu, ko gaidīt no nākamā gada. Muzeja izstāžu zālē varēs apskatīt Laimas Lupiķes izstādi "Krāsu spiets" un radošo darbnīcu. Pils pagrabos gaidīs piedzīvojumu spēle "Pils mistērija", savukārt pils kamīnzālē būs uzkodu un dzērienu bārs, bet Pils krogs gaidīs ar viduslaiku gaisotni. Pilna pasākuma programma pieejama www.pilis.lv.

Foto: Publicitātes attēli

Ceļotājas Dainas Sudrabas atziņas par akciju: "Imanta Ziedoņa teiktais: "Latvija ir brīnumskaista zeme, bet skaistajam jāpalīdz parādīties", manuprāt, noteikti varētu būt viens no akcijas "Apceļosim Latvijas pilis un muižas" moto, jo šis projekts, pus gada garumā, nenoliedzami atklāj ne tikai Latvijas kultūrceltņu arhitektūras un kultūrvēsturisko bagātību, bet arī Latvijas dabas bagātību un skaistumu," lieliski norāda uz akcijas nozīmību Latvija kultūras mantojuma popularizēšanā un atspoguļošanā.

Akcija ir abpusējs ieguvums. Ceļotājiem tā ir bijusi iespēja apmeklēt zināmas un iepazīt jaunas un mazāk zināmākas muižas, pilis, pavadīt laiku kopā ar draugiem un ģimenes locekļiem, iepazīt Latvijas kultūras bagātību un daudzveidību. No muižu un piļu puses ieguvums nenoliedzami ir iespēja dalīties ar savu stāstu, tādējādi popularizējot savu muižu un pili.

Akcija ir projekta "Iepazīsti pilis un muižas – Baltijas kultūras mantojuma glabātājas" galvenā šī gada aktivitāte. Nākamgad akcija plānota Baltijas mērogā, iesaistot pilis un muižas no Igaunijas un Lietuvas.

Akciju atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra, ''VIRŠI-A'' un Turismagids.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!