Foto: Publicitātes foto

Vasara ir brīnišķīgs laiks, kad labāk iepazīt dzimto zemi, tās arhitektūras bagātības, baudīt atpūtu pie dabas un izmēģināt neierastas aktivitātes, ko saviem viesiem piedāvā Latvijas pilis un muižas. Bet vai iespējams ņemt līdzi bērnu un vai viņam būs ko darīt, ja vecāki iecerējuši doties uz kādu no Latvijas vēsturiskajām muižām vai pilīm? Daudzi uzskata, ka ne, tāpēc Latvijas Piļu un muižu asociācija apkopojusi ģimenēm ar bērniem draudzīgāko kultūrvēsturisko vietu topu, kas ne tikai patīkami pārsteigs pieaugušos, bet arī iekaros pat prasīgākā mazā viesa sirdi.

Preiļu muiža un parks

Te bērniem papildu senajai muižai patiks arī pludmale, kurā iespējams bez maksas saņemt dažādu inventāru, izskrieties un rotaļāties bērnu laukumā, ļauties piedzīvojumiem sajūtu takā, izmēģināt muzikālo soliņu, izpētīt dabas stendus un pat uzspēlēt tenisu.

Foto: Māris Vitkovskis

Arendoles muiža

Arendolē bērniem patiks zvēri – vistas, aitas, turklāt šeit iespējams sarīkot pikniku visai ģimenei, apmeklēt melno pirti un doties izbraucienā ar laivu pa gleznaino Dubnas upi.

Foto: Publicitātes foto

Krāslavas muiža

Muižā viesus gaida unikāla kolekcija, kas sastāv no Olgas Gribules 2000 porcelāna lellēm. Šeit iespējams izmēģināt savus spēkus arī vienā no piecām amatniecības darbnīcām – stikla, keramikas, kokapstrādes, aušanas vai kulinārijas, pagatavojot neparastu ēdienu. Bērniem ir iespēja izmēģināt spēkus šķēršļu trasē.

Lūznavas muiža

Šī muiža patiks jaunajiem inženieriem, jo te viesus gaida interaktīva izstāde "Kerberdzs: sekojot inženiertehniskām idejām". Lūznavas muižā iespējams iejusties konstruktora lomā, piemēram, uzbūvējot visu "Da Vinči tiltu". Te ir arī rotaļu laukums, kas atrodas gleznainā parkā.

Rundāles pils

Tradicionāli apmeklētāju iecienītajā Rundāles pilī izstrādāti īpaši materiāli un spēles bērniem, franču dārzā mazos atklājējus gaidīs labirints un vēsturiskas formas šūpoles, kas neapšaubāmi iepriecinās pat prasīgākos mazos viesus.

Padures un Gārsenes muiža

Šajās muižās mazie priecāsies par bērnu laukumu, turklāt pie Padures muižas ir peldvieta, savukārt Gārsenē mazajiem patiks dabas taka.

Vārkavas muiža

Vārkavas mužā var izpētīt 16. gadsimta arhitektūru, iepazīties ar neparasto muižas vēsturi un izbaudīt pikniku zem jumta, kur atrodas galds un smilškaste, lai katra ģimene varētu atpūsties pēc muižas apskates, vienlaikus nodarbinot savu mazo.

Tiņģeres muiža

Arī Tiņģeres muižā ikviena ģimene var baudīt ne tikai arhitektūru, bet arī sarīkot pikniku svaigā gaisā pie galdiņiem, kas atrodas netālu no bērnu laukuma. Jaunākie viesi pienācīgi novērtēs kukaiņu māju un citus dabas objektus.

Foto: F64

Apriķu muiža

Apriķu muiža aicina ģimenes apvienot muzeja apmeklējumu ar dzimšanas dienas svinībām un piedalīties dažādās meistarklasēs. Bērnus gaida rūķu kolekcija un izstāde ar stāstiem par rūķiem un četriem gadalaikiem. Līdz 31. oktobrim te iespējams piedalīties rūķu tūrisma kampaņā "Pa Latvijas rūķu pēdām" un ceļojuma laikā radīt savu grāmatu par Apriķu rūķiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!