Foto: DELFI
Kad visas kāpnes Siguldā izstaigātas un arī Ķemeru tīrelī pabūts, krāšņā rudens baudījumu vērts turpināt pašā Bauskas sirdī – Pilskalna parkā, kas sākas līdz ar pils aizsargrāvja šķērsošanu.

Pašu Bauskas pili cēla Livonijas ordenis, lai aizsargātu robežu ar Lietuvu un kontrolētu tirdzniecības ceļu no Lietuvas uz Rīgu. Celtniecības darbus uzsāka pirms 1443. gada, bet pēc 1587. gada pārbūvētajā pilī kādu laiku atradās Kurzemes uz Zemgales hercogistes kanceleja un hercoga Gotharda Ketlera galms. Šobrīd Bauskas pils muzeju var apmeklēt katrs interesents, paturot prātā darba laiku:

  • maijs–septembris: katru dienu no 10 līdz 18 (pirmdienās slēgts);
  • oktobris: katru dienu no 10 līdz 18 (pirmdienās slēgts);
  • novembris–aprīlis: katru dienu no 11 līdz 17 (pirmdienās slēgts).
Foto: DELFI


Kad pils aplūkota, var doties uz plašo parku, kur atrodas arī estrāde. Tur var piesēst uz kāda soliņa un izlasīt rakstu, lai uzzinātu, kas iemūrēts pils mūros un kapsulās. Var arī ķerties pie plānošanas, kurp doties pēc izstaigāšanās pa pussalu, lūk, daži ieteikumi.

Tālāk ceļš pa pussalu ved uz pļaviņu, kas noslēdzas ar skaistu skatu uz vietu, kur, satekot Mūsai un Mēmelei, sākas Lielupe. Vietējie to sauc par Ķirbaksalu un pašā pussalas galā ir pamatīgs koka galds ar soliņiem, kur piesēst un ieturēt nelielu pikniku.

Leģenda vēsta, ka Mūsas un Mēmeles satecē esot brīnumains ūdens. Kurš tajā nomazgājas, top jauns un tāds arī paliek mūžam. Šo burvestību pēc 1777. gada labi zinājis kāds avantūrists un dēkainis Magnuss Kavallo, kas tautā saukts par Lielo Murzu. Tā nu Lielais Murza Lielupes ūdeni lējis pudelītēs un tirgojis kā dzīvības eliksīru smalkām dāmām Kurzemē, bet kundzēm Rīgā un Jelgavā "speciāli apstrādātu" ūdeni vedis pat mucās. Pastaigās dodoties, viņam parasti nopakaļ soļojusi kaza, bet uz pleca tupējis balodis, turklāt galvā viņam bijis turbāns vai augsta parūka.
Foto: DELFI
Ķirbaksalā arī izveidots vides objekts, kur uz akmens uztupināta pils un līkumainu upju makets. Tieši tur var uzsākt 11 kilometru laivošanas maršrutu Bauska-Mežotne, kam dots nosaukums "Iekustini Lielupi". Ceļā laivotāji var redzēt vienus no lielākajiem Zemgales dolomīta atsegumiem, Jumpravmuižas parku un Mežotnes pilskalnu, kas atrodas Lielupes krastā iepretim Mežotnes pilij. Tur izveidota atpūtas vieta un skatu platforma, kur skaisti noslēgt šo piedzīvojumu.
Pie pašas pils gar upi arī aizvijas dabas taka, kas norobežota ar koka margām. Tā stiepjas cauri visai pilsētai un nokāpt līdz takai ik pēc pārsimt metriem var pa koka trepītēm.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!