Foto: Natālija Hlapkovska, DELFI

Netālu no Latvijas Robežas Lietuvā Roķišķu rajonā kalna virsotnē atrodas iespaidīgā un elegantā Ilzenbergas muiža, ko ieskauj simtgadīgs parks. Te apskatāms ne tikai vēsturiskais muižas komplekss, bet ir iespējams paviesoties arī Baltijā lielākajā biodinamiskajā saimniecībā un lielākajā un senākajā muižas pirtī Lietuvā, norādīts Roķišķu rajona tūrisma mājaslapā.

Jaukta plāna Ilzenberga muižas angļu tipa parks izvietots starp diviem – Ilgio un Apvalsa – ezeriem. 14 hektāru lielais parks izveidots 19. gadsimta otrajā pusē un saglabājies līdz mūsdienām, norādīts muižas mājaslapā. Tas veidots no divām daļām – pirmā ir taisnstūra formas teritorija blakus muižai, apjozta ar mazlapu liepu rindām un ainaviski izvietotiem vietējo un introducēto koku sugu stādījumiem, otrā daļā – dabiskā meža tipa stādījumi.

Muižas mājaslapā minēts, ka saglabātajā un izkoptajā parkā ir vairākas pastaigu takas, kurās atrodas mākslinieciskas parka skulptūras, jaunlaulāto iecienītā Mīlestības saliņa un tiltiņš uz to. Lielākā parka rota ir 500 gadu sens ozols "Ilzenberg", kas pasludināts par valsts apskargājamo dabas mantojuma objektu. Dižozola stumbra apkārtmērs ir 6,3 metri, augstums – 30,5 metri.

Pēc 500 gadiem muiža atgriezusies pie savām vēsturiskajām saknēm. Tā ir vienīgā muiža Baltijas valstīs un viena no nedaudzajām Eiropā atdzimušajām muižām, kurā saimnieko pēc naturālās saimniecības principiem un kur tiek gatavti dažādi pārtikas produkti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!