Foto: Natālija Hlapkovska, DELFI

Pusotras stundas brauciena attālumā no Rīgas, starp Pļaviņām uz Ērgļiem, atrodas Odzienas muižas pils komplekss, kurā lepni gozējas Odzienas muiža ar parku un Latvijas arhitektūras pērle – Odzienas pils. Odzienas muižas pils kompleksā atrodas arī Krogusmāja un Pilsbrūzis, un, lai gan lielāko uzmanību izpelnās tieši pils, arī tās apkārtne ir aplūkošanas vērta.

Odzienas muižas mājaslapā sniegtā informācija liecina, ka 19. gadsimta vidū muižkunga Rūdolfa Fridriha Adriana fon Brimmera laikā celtā Odzienas muižas pils savulaik bijusi viena no izteiksmīgākajām Latvijas neogotikas stila celtnēm, kam līdzīgi analogi tapuši Vācijā un Polijā – Kītendorfas pils Vācijā un Bedlevo pils Polijā.

Savulaik muižas kompleksā ietilpušas vairāk nekā 30 dažādas ēkas. 1905. gada nemieru laikā pili nodedzināja un tā daļēji tika atjaunota pēc Pirmā pasaules kara, savukārt 30. gados vienā pils daļā ierīkoja dzīvokļus, citā – sarīkojumu telpas. Ņemot vērā, ka viena pils daļa ir rekonstruēta, bet otrā par tās kādreizējo majestātiskumu liecina vien augstais drupu ieskautais tornis, tā tiek uzskatīta par unikālu objektu.

Tagad muižas kompleksā saimnieko jauni īpašnieki, kas pamazām rekonstruē Odzienas muižas kompleksu. Pēdējo gadu laikā atdzimis iepriekš degradētais muižas krogs (Krogusmāja), kurā tagad darbojas viesumāja, atjaunota pienotava, kura kalpo kā brūzis (Pilsbrūzis), dārznieka māja un mantu klēts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!