Foto: F64
Svitenes muižas kungu māja atrodas Rundāles novada Svitenes pagastā, Virsītes upes krastā. Tagadējo muižas pili ap 1800. gadu uzcēlusi grāfu fon Elmptu dzimta. Līdz 1920. gada Latvijas agrārajai reformai muiža piederēja Līvenu dzimtai.

Kādu brīdi tā piederējusi arī Kurzemes un Zemgales hercogam Ernstam Johanam Bīronam. Bet tad to nopirka fon Elmpti un uzcēla tagad redzamo ēku. 1893. gadā Svitenes muižu nopirka saimnieciskais Mežotnes muižnieks Anatols Līvens, un tā piedzīvoja uzplaukumu. Lai arī kara šausmas šo vietu neskāra, Bermontiādes laikā, 1919. gada rudenī, vācu kareivji pili daļēji izdedzināja. Vēlāk gan to atjaunoja.

Pašreizējais Svitenes muižas pils izskats tapis 19. gadsimtā, daļēji saglabājot interjera dekoratīvo apdari.

Pēc 1920. gada zemes reformas Svitenes muiža tika sadalīta 86 vienībās, muižas kungu mājā 1921./1922. gadā pārveidoja par pamatskolu, kurā bija arī plaša bibliotēka. 1938. un 1970. gadā veikta ēkas pārbūve. 2013. gadā pamatskolu pārcēla uz citu ēku, bet muižas pils vienā spārnā palika mūzikas un mākslas skola.

Septiņi objekti skolas ēkā joprojām ir Kultūras Ministrijas aizsardzībā – griestu rotājumi skolas zālē, bibliotēkā, mūzikas klasē – te arī saglabājusies oriģināla parketa grīda, apkures krāsns (joprojām darbojas), sešas kolonnas pie skolas ieejas un skolas vestibilā četras kolonnas, kā arī 1,5 – 1,8 metrus biezās sienas, jo pašos pirmsākumos ēka celta kā klosteris. 1938. gadā skolā veikts kapitālremonts – pārbūve, teikts skolas mājaslapā.

Savukārt parkā apskatāma 19. gadsimta neogotikas muižas īpašnieka kapliča.


Vasarā pils parkā notiek arī dažādi kultūras pasākumi. Pils atvērta pēc iepriekšēja pieteikuma, stāsta tūrisma informācijas centrā.

Iebraucot Rundāles novadā, jāapskata ne tikai Svitenes muiža, bet arī senais Mežotnes pilskalns un, protams, Rundāles pils parks – ievērojamākais baroka dārzs Baltijā ar ornamentālo parteri, Zaļo teātri un rožu dārzu (ap 2400 rožu šķirņu). Netālu no pils atrodas objekts senās tehnikas cienītājiem – privātā retro auto kolekcija "Mežmaļi", kur apskatāmi 1939. gada automobiļi un motocikli. Interesanta vieta ir arī Mazmežotnes pils (attēlā zemāk). Vairāk par šīs von Līvena muižas likteni lasiet šeit.

Foto: Publicitātes attēli

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!