Foto: Shutterstock
Vareni skaista, vēsturiskiem stāstiem bagāta, ar slepenām ejām vai neparastu arhitektūru – pilis Eiropā pavisam noteikti neatstāj vienaldzīgu, tāpēc šajā reizē "Tūrisma Gids" aicina iekārtoties ērtāk un doties virtuālā ekskursijā, apceļojot saistošas Eiropas pilis.

Predjamas pils

Slovēnijā atrodamā Predjamas pils pavisam noteikti šarmē ar savu atrašanās vietu. Pils jau kopš 13. gadsimta cieši piekļāvusies 123 metrus augstajām klintīm, kā arī tā glabā interesantus stāstus un pazemes ejas. Ne velti šis ir viens no populārākajiem galamērķiem visā valstī.

Foto: Shutterstock

Atsaucoties uz senu leģendu, 15. gadsimta beigās pilī bija apmeties Erazems, kurš, kā skaidro "Atlas Obscura", bija apvidū labi pazīstams kā laupītājbarons un zaga no bagātajiem, bet deva trūcīgajiem. Nogalinot Frederiku III, viņš bija sacēlis varenu brēku, tāpēc, karapulka ieskauts, viņš bijis spiests patverties savā pilī. Tomēr dumpinieks Erazems bijis apveltīts arī ar gaišu prātu un izveidoja slepenu tuneli, kas ļāva pa pazemes ejām slepeni doties, kur vien kāro sirds. Lai iegūtu ēdienu un izlavītos no pils, Erazems veselu gadu izmantojis slepenos tuneļus alās, visbeidzot šo noslēpumu ienaidniekiem atklājis kāds viņa kalps, pieliekot punktu slapstīšanās dienām un arī viņa dzīvībai, minēts "Atlas Obscura".

Lasīt vairāk

Viduslaiku pils Nīderlandē, kas atrodas uz nelielas saliņas


Foto: Shutterstock
Nepilnu 20 kilometru attālumā no Nīderlandes galvaspilsētas Amsterdamas atrodas kāda visai skaista pils, kas pavisam noteikti ir ievērības vērta. Tā ir Muiderslotas pils.

Pirmo reizi pils šajā vietā celta ap 1280. gadu. Salīdzinoši ar citām pilīm, šo var uzskatīt par samērā mazu – tā stiepjas 32 un 35 metru plašumā, bet pils sienas mērāmas pusotra metra biezumā, minēts "Netherlands Tourism". Lai vai kā – tieši pils unikālā atrašanās vieta, proti, uz nelielas saliņas, ko ieskauj ar ūdeni pildīti grāvji, pasargājuši to no potenciālām briesmām. Tiesa, tas gan nav palīdzējis vienmēr un pils ap 1300. gadu jau bija nopostīta. 1370. gadā, vadoties pēc oriģinālajiem plānojumiem, šajā vietā pils uzbūvēta vēlreiz.

Kā jau daudzām ēkām, arī šai pilij bijis sarežģīts liktenis, un 18. gadsimta izskaņā, pēc tam, kad ēka kalpoja par cietumu, tā tika pilnībā pamesta. Kad pēc laika kritiskā stāvoklī esošā pils nonākusi pārdošanā ar mērķi, ka jaunais saimnieks to nojauks, iejaukusies augstāka vara, neļaudama vēsturiski bagāto pili nopostīt. Pagāja vēl pāris gadu desmiti līdz tika iegūti pietiekami līdzekļi, lai atjaunotu skaisto pili, skaidro "Netherlands Tourism". Tagad tā pelnīti iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.

Lasīt vairāk

Gluži kā no pasaku grāmatas – Lihtenšteinas pils

Foto: Shutterstock

Daudziem var šķist, ka Lihtenšteinas pilij ir sena vēsture un sakars ar bruņinieku laikiem, tomēr šis iespaids ir mānīgs, jo pašreizējā pils netālu no Štutgartes celta 19. gadsimta 40. gados, kad Vācijā modē bija viduslaiku romantizēšana un šāda veida pilis tapa daudz kur. Šī ir viena no skaistākajām un slavenākajām Vācijas pilīm, to pat iesaukuši par Virtembergas pasaku pili, turklāt tā ir arī Vilhelma Haufa stāsta "Lihtenšteina" iedvesmotāja.

Pils, ko nosaukuma dēļ nevajadzētu jaukt ar pundurvalsti vai pili Austrijā, atrodas Švābu Albā uz iespaidīgas, 817 metrus augstas klints ar skatu uz Ehacas (Echaz) upes ieleju, netālu no romantiskās viduslaiku pilsētiņas Tībingenes. Tā celta laikā no 1840. līdz 1842. gadu, bet aristokrātisku dzimtu pilis te atradušās jau 12. un 13. gadsimtā.
Lasīt vairāk

Krivoklatas pils

Krivoklatas pils Čehijā ir gluži kā materializējusies pasaku grāmatas ilustrācija. Šis viduslaiku cietoksnis ir lieliski saglabājies un mūsdienās tā piedāvā daudz interesantu iespēju.

Krivoklatas pils ir valsts nozīmes kultūras piemineklis. Pilī var apskatīt gan gotikas stila kapelu, gan Karalisko un Bruņinieku zāli ar viduslaiku gotiskām gleznām un skulptūrām, Firstenburgas bibliotēku, kas pārsteidz ar vērienīgo krājumu, kā arī bagātīgo Firstenburgas muzeju un mākslas galeriju. Apmeklētāji tiek vesti arī uz pils cietumu un moku kambari, kā arī monumentālo torni ar spocīgu kolekciju, tāpat ir iespējams pastaigāties pa pils vaļņiem. Huderka tornī ik pa laikam notiek arī izstādes.

Šī slavenā Čehijas karaļa pils bijusi viena no greznākajām viduslaiku rezidencēm. Tomēr ar laiku tās nozīme mazinājusies, kādu brīdi tajā bijis pat federālais cietums, tā vairākkārt cietusi ugunsgrēkos, līdz 1929. gadā atkal atjaunota.

Lasīt vairāk

Mošnas pils – viena no krāšņākajām pilīm pasaulē


Foto: Shutterstock
Mošnas pils Opolē ir viena no ievērojamākajām vēsturiskajām pilīm Polijā, raksta "The Vintage News". Šis ir viens no galvenajiem apskates objektiem valsts dienvidu daļā un vairāk atgādina ilustrāciju no pasaku grāmatas, nekā reālo dzīvi.

Pils pirmās daļas uzceltas 17. gadsimtā. Tajā ir 365 istabas (katrai gada dienai) un 99 nelieli tornīši. Interesanti, ka, veicot izrakumus, pils dārzā atklāti pagrabi. Tiek uzskatīts, ka šīs atrastās pagraba daļas pieder daudz senākai Templiešu ordeņa bruņinieku pilij, kas šeit atradusies, taču šī teorija vēl aizvien nav apstiprināta, stāsta portāls "The Vintage News".

Lasīt vairāk

Greznā Penas pils Sintrā


Foto: Shutterstock
Penas pils Sintras pakalnos ir viens no vispopulārākajiem apskates objektiem par Eiropas malu dēvētajā Portugālē. 19. gadsimtā celtā romantisma stila pils tiek saukta pat par vienu no septiņiem Portugāles brīnumiem.

Pili ieskauj gleznaini dārzi un mežs, turklāt tā ir labi saskatāma no jebkuras vietas Sanpedro de Penaferimā. Sintras pils ir nacionālas nozīmes apskates objekts, un to kā pasaules mantojumu sargā UNESCO.

Interesanti, ka Sintra nozīmē "Mēness" un šo vārdu pakalniem piešķīruši romieši. Savukārt lords Bairons pili ar tās dārziem nodēvējis par "Brīnišķīgo Ēdeni".

Lasīt vairāk

Pelešas pils Rumānijā


Foto: Shutterstock
Pašā Rumānijas vidienē, Sinajā, var apskatīt neorenesanses stilā celto Pelešas (citur arī saukta par Peles) pili, kas tiek uzskatīta par vienu no skaistākajām Eiropā un ir viens no Rumānijas obligāti apmeklējamajiem objektiem.

Šis meistardarbs atrodas Karpatu dienvidu daļā, kalnos pie iecienītās 19. gadsimta kūrortpilsētas Sinajas. Tās celtniecību 1873. gadā pasūtījis Rumānijas karalis Kārlis I fon Hoencollerns Zigmaringens. Greznā ēka jau pēc dažiem gadiem pabeigta un kalpojusi par Rumānijas karaļnama vasaras rezidenci līdz pat 1947. gadam, teikts "The Vintage News".

Lasīt vairāk

Loketas pils, kuras pagalmā mīt drusku mantkārīgs rūķis


Foto: Shutterstock
Loketas pils Čehijas ziemeļrietumos atrodas kalnu un upes gādīgajā aizsardzībā, iespaidīgā un it kā drošā vietā, tomēr mūžīgais robežas tuvums šajā vietā vienmēr bijis gan ieguvums, gan drauds – no vienas puses lieliska tirdzniecības vieta, no otras – nepārtraukti kara draudi. Tā nu pils stāsts izvērties vētrains un tādēļ arī ļoti interesants.

Loketas viduslaiku pils ir viena no populārākajām tūrisma apskates vietām valsts rietumos. Loketas pili var redzēt filmā "Kazino Royal" par aģentu Džeimsu Bondu un tā aprakstīta daudzos romānos.

Uz Loketas pili valdnieki bauca ar ģimenēm, devās medībās, uzņēma karaliskus viesus un risināja diplomātiskas sarunas. Viduslaikos pils bija viens no visstiprākajiem Čehijas Karalistes cietokšņiem.

Pils nosaukums "Loket" tulkojumā nozīmē "elkonis", jo Ohržes (Vācijas pusē to dēvē par Ēgeri) upes līkums ap salu, uz kuras atrodas pils, kartē un dabā tiešām atgādina saliektu cilvēka roku. Loketa ir īsta viduslaiku pils, kas savā vietā stāv jau vairāk nekā 800 gadu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!