Foto: Kultūras ministrija
Koknese nezinātājiem varētu šķist vien mazs punktiņš Latvijas kartē, tomēr zem šī it kā necilā punktiņa paslēpusies vesela pasaule – apburoša, nedaudz noslēpumaina un pavisam noteikti atklāšanas vērta. Nav daudz vietu Latvijā un pat ārpus Latvijas, kur tik brīnišķīgā veidā saplūst divas upes – Pērse un Daugava, radot romantisku fonu vairākus gadu simtus pieredzējušajām Kokneses pilsdrupām.

Kokneses pils bija viena no lielākajām un nozīmīgākajām viduslaiku pilīm Latvijas teritorijā. Rīgas arhibīskapa mūra pils celtniecība šeit sākta 1209. gadā, neilgā laikā tapa milzu pils ar priekšpili un nocietināto Kokneses pilsētu tai līdzās. Kokneses pils pamesta pēc vareno rietumu torņu uzspridzināšanas 1701. gadā, līdz mūsdienām saglabājušās iespaidīgas drupas. Pēc Pļaviņu HES ūdenskrātuves uzpludināšanas ūdens sasniedzis pils pamatus. Kokneses viduslaiku pilsdrupas joprojām ir vienas no ainaviskākajām vietām starp divām upēm.

Kokneses viduslaiku pilsdrupās notiek teatralizēti uzvedumi, koncerti, monētu kalšana, viduslaiku cirvju mešana, kāzu ceremonijas viduslaiku un senlatviešu stilā, par tradīciju izveidojušies Sama modināšanas svētki. Par senās pils varenību stāsta audiogids. Apskatei pieejams Moku kambaris, senā bruģa un akas vietas atsegums. Priekšpils teritorijā iespējams izspēlēt āra lielformāta spēles: cirku "Senā Hanzas pilsēta Koknese", domino "Ražots Koknesē", puzli "Kokneses viduslaiku pilsdrupas". Vēsturiskā ekspozīcija pilsdrupu paviljonā sniedz ieskatu cilvēka skatam zudušajai ainavai.

Līdzīgi kā daudzi citi Latvijas vēsturiskie objekti, arī Kokneses pilsdrupas piedzīvojušas uzlabojumus – nostiprinātas Ziemeļu korpusa mūra konstrukcijas Pērses upes pusē. Sienas virspuse tikusi stiprināta ar velēnu, kas uzsūc ūdeni, neļaujot lietum kaitēt mūrim. Pagalma centrā atbilstoši izpētes rezultātiem un vēsturiskajiem aprakstiem atsegta vēsturiskā akas vieta. Pilsdrupu pagraba daļā izveidota pirmā ekspozīcijas telpa – moku kambaris –, kuras pārsegums vienlaicīgi veidots arī kā skatu platforma. Moku kambarī apmeklētāji var aplūkot un iepazīt dažādus viduslaiku spīdzināšanas rīkus, piemēram, stiepšanas galdu, moku grozu un siekstu. Tūristiem tiks piedāvāta arī izlaušanās spēle, kuras laikā būs jāizkļūst no moku kambara, veicot dažādus uzdevumus. Ekspozīcija un tās pakalpojumi būs pieejami tūrisma sezonā no pavasara līdz rudenim.

Kokneses pilsdrupas iespējams apmeklēt katru dienu no pulksten 9 līdz 19. Ieejas maksas pieaugušajiem ir 1,80 eiro, represētajiem – 0,90 eiro, skolēniem, studentiem, pensionāriem (uzrādot apliecību) – 1,30 eiro, bet ģimenes biļete (divi pieaugušie un divi vai vairāk bērni) – 5 eiro. Savukārt bezmaksas ieeja pirmsskolas vecuma bērniem un invalīdiem. Tāpat iespējams pieteikt ekskursiju. Vairāk informācijas meklē šeit.

Raksta tapšanā izmantota informācija no Kultūras ministrijas kampaņas ''Atrastā Latvija'' un ''Visit Koknese'' mājaslapām.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!