Smiltenes novadā apzināts un izvērtēts kultūrvēsturiskais mantojums, lai pašvaldībai būtu skaidrība, kā katru objektu nākotnē apsaimniekot un izmantot. Vēsturisko objektu tehniskais stāvoklis novadā ir ļoti atšķirīgs, tāpat arī daļa no tiem vairs nav nepieciešami pašvaldības funkciju nodrošināšanai. Vairākus objektus plānots nodot atsavināšanai jeb pārdot, to vidū arī Gaujienas jaunā pils.

Gaujienas jaunajā pilī gandrīz simts gadus atradās skola. Taču nu jau rit trešais gads, kopš mācības šeit vairs nenotiek.

Pagasta pārvaldniece Inguna Avota izrāda visu vēsturisko Gaujienas pils muižas ansambli, tajā ietilpst muižkunga māja, ledus pagrabs, klēts, ugunsdzēsēju māja, dārznieka māja un sūkņa namiņš. Pils esot jaunākā celtne muižas ansamblī.

Skatīties video:

Par siltumu pilī rūpējas ēkas pārvaldniece Ināra Kurloviča. Viņa pati kādreiz šeit mācījusies un atceras, ka skolas gados malkas pagales pa šaurām kāpnēm bērni stiepuši pat uz trešo pils stāvu. Tagad viņa to dara viena. "Lai te kaut kas notiktu, vajag citu apkuri. Pilī ir 30 krāsnis. Ikdienā es kurinu 11, bet pārējās… meistari ir teikuši, ka vajag tā, lai katra krāsns reizi mēnesī tiek izkurināta, bet tas ir smags darbs."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!