Šogad akcijas "Apceļo Latvijas pilis un muižas 2022" laikā cilvēki tika aicināti paviesoties mūsu Latvijas pagātnes mantojumā – pilīs un muižās, lai izzinātu Latvijas bagāto kultūrvēsturisko mantojumu un cilvēkmīlestību muižu un piļu saglabāšanā, atjaunošanā un iedzīvināšanā. Akcijas laikā ceļotāji tika aicināti nosaukt pēc viņu domām un pašu izvēlētiem kritērijiem draudzīgākās muižas un pilis. Latvijas piļu un muižu asociācija (LPMA) apkopojis šogad cilvēku iecienītākās pilis un muižas.

No 60 akcijas dalībniekiem, iecienītāko piļu un muižu top 10 ir šāds:

  1. Vecmēmeles muiža
  2. Rankas muiža
  3. Ungurmuiža
  4. Spāres muiža
  5. Sēļu muiža
  6. Stāmerienas pils
  7. Jaunauces muiža
  8. Apriķu muiža
  9. Cesvaines pils
  10. Arendoles muiža

No ceļotāju piezīmēm LPMA secinājusi, ka augstāko novērtējumu guva nevis lielākās un zināmākās vietas, bet tās, kurās kvalitatīvi un saprotami tiek pasniegta informācija, kurās ir viesmīlīgs personāls un ikviens viesis jūtas gaidīts.

"Latvija ir bagāta ar kultūrvēsturisko mantojumu, bet ne visi, pat tie, kas atvērti publiskajiem apmeklējumiem, atbilst tūrisma produktu kritērijiem. Piemēram, saprotamas informatīvās norādes, pakalpojuma un cenas atbilstība, darbinieku vai īpašnieku attieksme pret apmeklētājiem un tamlīdzīgi," skaidro LPMA izpilddirektors Armands Muižnieks.

Akcija "Apceļo Latvijas pilis un muižas 2022" norisinājās no 1. maija līdz 30. septembrim. Šajā laikā cilvēki, kas viesojās Latvijas pilīs un muižās, varēja reģistrēt savu ierašanos vēsturiski nozīmīgajā vietā un piedalīties noslēguma ballē Jaunpils pilī. Akcijas dalībnieki bija ne tikai Latvijas piļu un muižu asociācijas biedri, bet arī citu vēsturisko ēku piļu un muižu īpašnieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!