Foto: DELFI
Skaistākās pastaigas rudens pilnbriedā noteikti meklējamas piļu un muižu parkos, kur nereti aug arī dižkoki un var iztēloties, kā pirms gadu simteņiem tur pēcpusdienās nesteidzīgām sarunām nodevušās smalki tērptas dāmas. Viens no variantiem, kur lūkot rudens daiļos triepienus, ir Durbes pils parks.

Pati pils ir klasicisma pērle, kas uzbūvēta 1671. gadā un kopš tā laika vairākkārt pārbūvēta, bet ainaviskais parks izveidots 19. gadsimta sākumā. Plašāk par pili lasi te.

Parks apskatāms bez maksas, automašīnu ērti var novietot pils pakājē iezīmētajā stāvlaukumā. Lai nokļūtu parkā, jādodas gar pils kreiso stūri taisni uz priekšu, kur uzreiz arī būs redzams iespaidīgs akmens tilts, kas esot Latvijā garākais akmens mūra gājēju tilts. Tas ved pāri dziļai gravai, kurā līkumo taciņa. No tilta arī paveras skaists skats uz Tukumu.

Foto: DELFI

Pastaigas laikā var just parka koku varenību, jo tas veidots pēc angļu ainavu parka paraugiem – lielie koku masīvi sakombinēti ar nelielām koku grupām, starp tiem vijas līkumainu celiņu tīkls. Tie visi ir grantēti, zemākās vietās manāmas peļķes, tādēļ jāiet uzmanīgi, lai pēc lietusgāzēm nepaslīd kāja. Ejot no tilta puses dziļāk parkā, manāma rotonda. Šajā posmā ir vairāki soliņi, bet citviet parkā gan nav manāmas šādas atpūtas vietas.

Parkā stādīti koki, kas atvesti no Sibīrijas un Vācijas. Īpaši biezi saaugušas lazdas, tādēļ pastaigas laikā jātur acis vaļā, jo varbūt var sastapt kuplastes vāveres, kas meklē riekstus.

Foto: DELFI
Staigājot pa vēsturisko parku, var mierīgi atvilkt elpu arī estrādē, bet plašajā parkā sajust atklājēja garu, jo krūmos paslēpušās arī drupas – atliek vien minēt, kas tur agrāk bijis vai arī to vaicāt Durbes pils darbiniekiem. Par šo parku ir arī leģenda, kas vēsta, protams, par mīlestību. To var lasīt šeit.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!