Foto: Nataly Hlapkovska
Latvijas Piļu un muižu asociācija informē, ka arī šovasar vairāk nekā 130 vēsturiskās muižas un pilis Baltijas valstīs atvērs durvis apceļošanas akcijas apmeklētājiem. Trīs valstu piļu un muižu asociācijas ir apvienojušas spēkus, lai noorganizētu pārrobežu pasākumu, kas parādītu plašo un dažādo piedāvājumu Latvijā, Lietuvā un Igaunijā un izceltu pilis un muižas kā kultūras, ekonomiskās un reģionālās attīstības virzītājspēkus pagātnē un mūsdienās, informē akcijas rīkotāji. Apmeklētāji būs gaidīti no 24. maija līdz 16. septembrim.

Svinot Baltijas valstu simtgades, četras piļu un muižu asociācijas apvienojušās, lai demonstrētu Baltijas ceļa simbolisko turpinājumu. Baltijas valstu pagātne un šodiena ir bagāta ar izaicinošām pretrunām gan attiecībā uz mantojumu, gan starpkultūru dialogu. Viena no intriģējošākajām tēmām ir piļu un muižu liktenis cauri 20. gadsimtam. Bijušās politiskās varas, arhitektūras un kultūras slavas nesējas, pasaulē labi pazīstamu pētnieku, mākslinieku, rakstnieku, zinātnieku u.c. personību dzimšanas vietas ir piedzīvojušas jaunas pārmaiņas. Pagājušā gadsimta 80. gados pamazām sākās muižu mantojuma atjaunošana. Pirmie pētījumi un saglabāšanas darbi pavēra ceļu uz atkalapvienošanos ar Eiropas kultūrtelpu 1991. gadā. Kopš tā laika valstis, pašvaldības, kultūras mantojuma iestādes, kā arī simtiem privātīpašnieku ir veltījuši laiku, resursus un enerģiju, lai saglabātu un atdzīvinātu muižu kādreizējo spozmi. Mūsdienu izaicinājums ir atjaunot pilis un muižas kā lauku ekonomikas un kultūras attīstības virzītājspēku.

Šogad akcija noritēs ar nosaukumu "Apmeklēsim Baltijas muižas - svinēsim kopā". Apmeklētāji tiek aicināti gan uz pilīm un muižām, kas jau tagad atpazīstamas ar profesionālu restaurāciju, interesantiem muzejiem, izciliem pakalpojumiem vai augsta līmeņa kultūras aktivitātēm. Taču katrā akcijā ir nepieciešami jaunatklājumi, kuros izpētīt ko vairāk – mazākas vai lielākas, labākā vai sliktākā stāvoklī – ikviena no tām ir pagājušo laiku liecība, kas ietekmē attiecīgo teritoriju kultūras un ekonomisko attīstību.

Akcijas simbols ir atslēga – kā atsauce uz muižu vai pili, kas atver durvis uz jauniem atklājumiem kultūras mantojumā. Akcijas ietvaros apmeklētāji tiek aicināti krāt simboliskas atslēgas (uzlīmes) kā atmiņu par piedzīvojumu.

Apceļošanas akcija ir veltīta Igaunijas Republikas, Latvijas Republikas un Lietuvas Republikas simtgadēm, Eiropas Kultūras mantojuma gadam, kā arī ļoti daudzām personībām un institūcijām, kas strādā ar spēcīgu misiju, lai nosargātu šo unikālo mantojumu.

Akcijas atklāšanas pasākums notiks 24. maijā Alatskivi muižā, Igaunijā. Arī Latvijā no 24. līdz 25. maijam paredzēta akcijas atklāšana ar atvērto durvju dienām 26 muižās. Savukārt noslēgums notiks 28. oktobrī Latvijā.

Akcijas noslēgumā apmeklētājs, kurš savāks vismaz 5 uzlīmes savā mītnes valstī un vismaz 10 kaimiņvalstīs, piedalīsies balvu izlozē. Uzlīmes un apceļotāja kartes varēs saņemt akcijā iesaistītajās muižās un pilīs.

Informācija par atvērtajām muižām, darba laikiem un pasākumiem no maija vidus būs pieejama interneta vietnē www.visitbalticmanors.com.

Akcijā no Latvijas piedalās 46 muižas un pilis: Abgunstes muiža, Alūksnes Jaunā pils, Arendoles muiža, Berķenes muiža, Bīriņu pils, Blankenfeldes muiža, Cesvaines pils, Cēsu pils komplekss, Dikļu pils, Dundagas pils, Durbes pils, Elejas muižas Tējas namiņš, Gārsenes muiža, Igates pils, Jaunauces muiža, Jaunmoku pils, Jaunpils pils, Kārļa muiža, Kokmuižas pils komplekss, Krāslavas muiža, Krimuldas muiža, Krustpils pils, Lielplatones muiža, Lielvircavas muiža, Liepas muiža, Limbažu pilsmuiža, Litenes muiža, Lizuma muiža, Lūznavas muiža, Mālpils pilsmuiža, Mežotnes pils, Padures muiža, Preiļu muižas komplekss un parks, Rankas muiža, Skrundas muiža, Smuku muiža, Šlokenbekas muiža, Tukuma pilsētas vēstures muzejs "Pils tornis", Turaidas pils un pilsmuiža, Ungurmuiža, Vadakstes muiža, Varakļānu pils, Vecauces pils, Veselavas muiža, Virkas muiža, Zaļā (Zaļenieku) muiža.

Pasākumu organizē Latvijas Piļu un muižu asociācija, Igaunijas Muižu asociācija (Estonian Manor Association), Igaunijas Muižskolu asociācija (Estonian Manorschool Association) un Lietuvas Piļu un muižu asociācija (Lithuanian Association of Castles and Manors).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!