Foto: F64
Vestienas muiža Madonas novadā laika lokos piedzīvojusi raibu likteni, bet tagad priecē ar saviem vēsturiskajiem stāstiem un skaistajām aprisēm.

Vestienas muiža dibināta 1452. gadā kā Heinricha Tolka muiža pie apcietinājuma, teikts oficiālajā ceļvedī "Visit Madona". Gadu gaitā muiža piederējusi vairākiem saimniekiem, bet no 1960. gada tur atrodas Vestienas pamatskola.

Muižas teritorijā 17. gadsimtā starp zviedru un poļu īpašumiem atradās militārs nocietinājums – skanste, ko ietvēra ar ūdeni pildītu aizsarggrāvju sistēma, minēts ceļvedī. Pēc Ziemeļu kara tā zaudēja savu militāro nozīmi un uz šo vietu pārcēlās muižas centrs, kura pirmā apbūve veidojās 18. gadsimta vidū.

Pati muižas kungu māja gan uzlabota, 19. gadsimta pirmajā pusē tiekot pie divstāvīgiem korpusiem mājas galos un lieveņa, kā arī 20. gadsimta sākumā pēc ugunsgrēka pārbūvēta .

Muižu ieskauj 19. gadsimta vidū veidots parks. Gadu gaitā romantiskais ainavu parks papildināts ar lapeni un suņa kapakmeni ezera krastā.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!