Kādreiz priecējusi ar savu varenību, tagad tikai drupas atgādina par kādreizējo spozmi. Šajā reizē rubrikā "Zudusī godība" aplūkosim Mārcienas pils kompleksu, kas reiz rotājis tagadējo Madonas novadu.

Mārcienas pils pirmsākumi meklējami jau 16. gadsimtā, kad uzcelta pirmā kungu māja, atsaucoties un Latvijas Nacionālā vēstures muzeja datiem, skaidro Madonas tūrisma ceļvedis "Visit Madona". Tā atradusies aptuveni 10 kilometru attālumā no Madonas un 1,5 kilometru attālumā no spa kūrorta "Mārcienas muiža", ar ko nereti mūsdienās tiek jauktā kādreiz varenā celtne.

19. gadsimta 30. gados Mārcienas pils bijusi trīs stāvu ēka ar velvētiem pagrabiem un kārniņu jumtu. Runā, ka daudzi vietējie meistari izgatavojuši arī kādreiz smalkās pils interjera priekšmetus – mēbeles, kokriezumus. Taču tas viss pagaisis, kad 20. gadsimta sākumā izcēlies ugunsgrēks, kas nopostījis pili.

Līdz mūsdienām daļēji saglabājušās dažas no teritorijā esošajām ēkām – dārznieka māja, staļļa drupas un klēts. Tā, piemēram, stallis, ko rotājušas kolonnas, izmantots kā dzīvokļu ēka līdz pat 20. gadsimta otrajai pusei. Šai ēkai bijis arī skaists, velvēts pagrabs. Blakus atrodas kūtiņas. Pils drupas jau 30. gados novāktas un iebūvētas Madonas kultūras nama pamatos, bet vietā, kur reiz atradās pils, padomju laikos uzbūvēta daudzdzīvokļu māja. Drupas ar kādreizējo pils parku pieder pašvaldībai, teikts "Visit Madona".

Iespaidīgus kadrus no šis vietas izdevies iemūžināt fotogrāfam Mārim Stiprajam, kurš ar savu veikumu padalījās arī ar "Tūrisma Gida" lasītājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!