Foto: Publicitātes foto

Piejūras kūrortam Palangai raksturīgais svaigais jūras gaiss apvienojumā ar priežu meža klātbūtni gādā par dabas sniegtām ārstnieciskām kvalitātēm, kas kūrortu padara par īpaši pievilcīgu brīvdienu galamērķi veselīga dzīvesveida cienītājiem. Apzinoties savas priekšrocības, Palanga ir parūpējusies arī par vairākām pašsajūtas uzlabošanas iespējām sporta baseinos un labsajūtas centros. Tagad atliek tikai izlemt, kas sirdij tuvāks un nepieciešamāks: garas pastaigas, braukšana ar velosipēdu, sportiskas aktivitātes vai relaksācija labsajūtas un veselības uzlabošanas centros.

Veloceliņi un pastaigu galamērķi


Pateicoties daudzajiem izveidotajiem veloceliņiem, kas vairāku simtu kilometru garumā ved gar Baltijas jūras piekrasti, Palangu mēdz dēvēt par velosipēdistu paradīzi. Apkārtnes iepazīšana uz pedāļiem ļauj izbaudīt valdzinošas piekrastes ainas, sajust vietējo ciematu dzīves ritējumu un ērtā veidā nokļūt līdz vairākiem apskates objektiem. Veloceliņš aizvedīs līdz vairākām Lietuvas pērlēm, piemēram, Birutes parku, Dzintara muzeju un romantisko Mīlestības aleju. Savukārt došanās uz dienvidiem no Palangas vainagosies ar tuvējās ostas pilsētas Klaipēdas apmeklējumu. No Palangas ar velosipēdu viegli sasniedzama arī Latvijas robeža Nīcas pusē.

Būdama piekrastes kūrortpilsēta, Palanga ir īpaši piemērota arī kājāmgājējiem, dāvājot iespēju ļauties svaiga gaisa peldēm – klimatiskajai terapijai. Vislabāk dabas dziedinošo spēku var just, dodoties pastaigā gar gandrīz 100 km garo Lietuvas jūras piekrasti vai priežu mežu. Šim mērķim Palangā ir izveidotas arī atsevišķas pastaigu takas, piemēram, "Labrytys" – sešus kilometrus gara pastaigu taka, kas ved cauri piejūras mežam un piedāvā apvienot pastaigu ar sportiskām aktivitātēm svaigā gaisā. Apkārt takas teritorijai ir izveidotas piecas āra vingrošanas zonas un brīvdabas trenažieri, tāpat arī pieejamas velosipēdu novietnes un atpūtas zonas.

Tālāk – uz pilsētas sirdi! Palangas apmeklējums nav iedomājams bez pastaigas pa slaveno Jona Basanaviča ielu, kas burtiskā nozīmē aizved līdz vēl vienam nozīmīgam un vēsturiskam kūrorta simbolam – 470 metrus garajai kuģu piestātnei.

Tautas patriarha Jona Basanaviča vārdā nosauktā Basanaviča iela sākas pie pilsētas Jūrates un Kastīša laukuma un ir pilsētas vēsturiskā daļa, kas glabā vismaz 200 gadus senu arhitektūras vēsturi – šeit slejas vienas no vecākajām Palangas villām, kultūrvēsturiskās lēdijas "Gražina" un "Aldona". Mūsdienās Basanaviča ielā iekārtojušies vairāki restorāni, kafejnīcas un tirgotāji un dzīve rit, piedāvājot dažādas izklaides iespējas, tāpat arī te norisinās pilsētas svētki un pasākumi.

Palangas piejūras kuģu piestātni kā vietu pastaigām iemīļojuši ne tikai pilsētas ciemiņi, bet arī vietējie, jo šeit vislabāk var sajust jūras mainīgumu, spirdzinoši nopeldēties un gluži kā vakara izrādi baudīt pasakainus saulrietus. Piestātne tika uzbūvēta laikā no 1884. līdz 1888. gadam ar mērķi veikt kravas un pasažieru pārvadājumus. Laika zobs, jūras viļņi un vētras piestātnes sākotnējo struktūru gan iznīcināja, līdz ar to 1998. gadā uz betona stabiem tika uzbūvēta jauna piestātne, un šodien tā ir neatņemama Palangas pilsētas sastāvdaļa.

Dziedinošā atpūta sporta, labsajūtas un rehabilitācijas centros


Palanga kā jau kūrortpilsēta piedāvā ne tikai veldzi svaigā gaisā, bet arī fiziskas aktivitātes ūdenī un dažādas ārstnieciskas ķermeņa procedūras, kas palīdzēs uzlabot cilvēka pašsajūtu.

Plašo un daudzfunkcionālo kompleksu "Palangas peldbaseins", kura kopējā platība ir 3500 kvadrātmetri, pēdējo gadu laikā iecienījuši kā pieaugušie, tā bērni. Kompleksa teritorijā ir gan lielais sporta baseins, gan labsajūtas centrs un publiskā pirts.

Sporta baseins sadalīts astoņās 25 metrus garās trasēs, bet blakus divi celiņi paredzēti bērniem. Savukārt labsajūtas centrā atpūtniekus gaida divas modernas tvaika pirtis, sauna ar dabisku Himalaju sāls sienu, burbuļvanna, kā arī mazāki baseini bērniem un pieaugušajiem. Rūpes par sava ķermeņa relaksāciju un labsajūtu var uzticēt arī "Palangas peldbaseina" meistaru prasmīgajām rokām, izvēloties kādu no vairākām masāžas procedūrām.

Palanga arī lepojas ar daudzfunkcionālu sporta kompleksu jeb Palangas Sporta centru, kurā notiek Lietuvas Nacionālās basketbola līgas spēles un starptautiskas sporta sacensības. Sporta komplekss ir paredzēts ne tikai profesionāliem sportistiem – te ikviens var spēlēt basketbolu vai galda tenisu, un kompleksā atrodas arī divas svaigi remontētas fitnesa zāles.

Cilvēka pašsajūtu uzlabot palīdz gan klimatiskā terapija un fiziskās aktivitātes, gan arī balneoterapija – ārstnieciska minerālūdeņu ārīga lietošana veselības uzlabošanas un profilakses nolūkos, tāpēc Palangā ikvienam ir pieejami vairāk nekā divdesmit SPA un labsajūtas kompleksi, kā arī vismaz desmit sanatorijas un rehabilitācijas centri. Piedāvāto pakalpojumu klāsts ietver dažādas ūdens relaksācijas un skaistumkopšanas procedūras un daudzpusīgas ārstnieciskās terapijas, masāžas, fizioterapiju un ārstnieciskās vannas. Plašāks ieskats šeit.

Kā ķirsītis uz kūkas lieliskas atpūtas noslēgumā – Palangas kafejnīcas un restorāni, kur var nobaudīt tradicionālos Lietuvas cepelīnus, kā arī Eiropas un pasaules virtuvi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!