Foto: Cēsu TIC
Tas ir tepat Latvijā, un tas nav tālu. Tas nemaksā pusi karaļvalsts, taču nes prieku, atziņas, pieredzi, baudījumu – ko nu kurš ceļotājs vairāk meklē. Šogad notika EDEN (European Destinations of Excellence) jeb Eiropas izcilāko tūrisma galamērķu konkurss, kurā tika noteikti 5 saistošākie kultūras tūrisma galamērķi Latvijā – katrs ar savu spilgtumu un neatkārtojamu pievilcību. Zem vērtētāju lupas vienlīdz bija likts gan kultūras materiālais mantojums, gan mūsdienu kultūras bagātais devums.

Cēsis, Turaidas muzejrezervāts, Daugavpils, Limbaži, Tukums – aicinām doties ceļā un šīs kultūras tūrisma pērles iepazīt katram pašam!

www.latvia.travel

Konkursa uzvarētājs – Cēsis, kur senatne satiekas ar nākotni

Cēsis atrodas Latvijas lielākā un vecākā – Gaujas nacionālā – parka teritorijā. Viduslaikos tur bijis Livonijas varenākais cietoksnis, kas piedzīvojis gan spožumu, gan lielu postu. Tagad tur ir iespēja apskatīt ne tikai senās pils drupas, bet arī ielūkoties pils pagrabos, izmēģināt spēkus seno kaujinieku veiklībā un pat baudīt viduslaiku mielastu. Pie pils drupām ierīkots viduslaiku garšaugu dārzs, un svētku laikā pagalmā norisinās bruņinieku turnīri.

Cēsu Jaunā pils celta 18. - 19. gs., un tā lepojas ne tikai ar krāšņiem tā laika interjeriem, bet arī ar bagātu vēstures un mākslas ekspozīciju. Viena no saistošākajām ekspozīcijām ir "Cēsis - Latvijas vēstures simbols".

Cēsu vecpilsētas bruģētās ielas saglabājušas savu plānojumu no viduslaikiem, vecajai apbūvei ir raksturīgi sarkani dakstiņu jumti un slēgti pagalmiņi. Parku zaļums un pilsētnieku cenšanās atjaunot kādreizējo godību veido romantisku noskaņu.

Tieši šādā šķietami klusā vidē pirms 10 gadiem pirmo reizi tika sarīkots Cēsu Mākslas festivāls, kas jau sākotnēji izcēlās ar oriģinalitāti un uzdrīkstēšanos pulcināt vienkopus dažādus mākslas veidus un žanrus. Tagad Cēsu Mākslas festivāls ir spilgta pilsētas vizītkarte.

Viens no nozīmīgiem kultūras tūrisma galamērķa – Cēsu – stūrakmeņiem ir atjaunotā un rekonstruētā Vidzemes koncertzāle. Neatkarīgi no gadalaika daudzfunkcionālajā kultūras centrā tiek gaidīti dažādu mākslas veidu cienītāji.

Kas Cēsīs vēl jāredz? Pils parks un kuģītis "Kārlis", Cīrulīšu dabas taka, zinātkāres centrs Z(in)oo, Pasaules latviešu mākslas centrs, aktīvās atpūtas centrs "Karjers".

Kas jāapmeklē Cēsu apkārtnē? Āraišu arheoloģiskais parks, Zvārtas iezis, Ungurmuiža, Ērgļu klintis, Vējiņu pazemes ezeri, zemnieku tirdziņš "Zirgu pastā" Straupē, Līču-Lanģu klintis, Raunas Staburags.

Attālums? 90 km no Rīgas. Var aizbraukt arī ar sabiedrisko transportu (autobuss, vilciens)

Ģimenes biļete Viduslaiku pilī (var apmeklēt arī Jauno pili, Izstāžu namu un uzkāpt Lademahera tornī) maksā 12 eiro.

http://turisms.cesis.lv/

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!