Foto: A. Aleksandravičius, Kaunas IN
Latvijas ielu māksla ar savu pievilcību jau sen ir iekritusi daudzu sirdīs. Taču, vai zinājāt, ka daudz līdzīgu grafiti un mazās arhitektūras objektu ir arī kaimiņzemē, precīzāk – Kauņā? No šā brīža tos atklāt un par tiem priecāties ir vēl vienkāršāk, lietojot digitalizētos maršrutus. Izmantojiet iespēju paskatīties, kas saista Kauņas un Latvijas ielu mākslu, un pārliecinieties, cik mēs patiesībā esam līdzīgi!

Gatavojieties jauniem atklājumiem kopā ar digitalizētajiem maršrutiem

Pirmās tematiskās kartes It's Kaunastic parādījās jau 2016. gadā. To galvenā ideja – iepazīstināt gan vietējos, gan ārvalstu ceļotājus ar Kauņu un tās vēl neatklātajām, maz izpētītajām vietām. Šādas kartes rada unikālu iespēju iepazīt Kauņu, aktualizējot dažādas tēmas, – ielu mākslu, arhitektūru, ēšanas kultūru un dažādus dabas objektus.

Jau no idejas īstenošanas sākuma līdz pat šim brīdim kartes ir iecienītas un tiek bieži izmantotas, tāpēc rodas aizvien jaunas tēmas, par kurām tiek veidoti maršruti, – šobrīd tādi jau ir 23. Pieaugot tehnoloģiju popularitātei un ekoloģijas nozīmīgumam, veidojoties jauniem cilvēku ieradumiem, kad vairums ikdienas lietu tiek risinātas ar viedtālruņu starpniecību, tika nolemts kartes digitalizēt. Tāpēc no šā brīža jums vairs nebūs nepieciešama papīra karte, lai atklātu Kauņu, – pietiks tikai ar mobilo ierīci.

Tagad iemīļot Kauņu ir vēl vienkāršāk

Jaunā formāta maršruti padara ceļošanu ievērojami ērtāku, jo nav jāmeklē drukātā kartes versija. Tā vietā varat ilgāk izbaudīt aizraujošos un atmiņā paliekošos Kauņas ielu mākslinieku darbus. Katru gadu pilsētā uzrodas aizvien vairāk ar zīmējumiem rotātu objektu. No 2019. gada Kauņā darbojas platforma "Dzīvās sienas" ("Gyvos sienos"), ar kuras starpniecību ielu mākslinieki un Kauņas iedzīvotāji, kuri vēlas, lai viņu ēkas tiktu rotātas ar zīmējumiem, var atrast cits citu. Šī iniciatīva veicina ielu mākslas uzplaukumu, kā arī parāda, cik iecienīta tā ir pilsētā. Ar digitalizēto maršrutu starpniecību jūs viegli atradīsiet arī tos grafiti, kuri parādījušies Kauņā nesen.


Photo: "It's Kaunastic" skaitmenizuoti maršrutai, Kaunas IN.

Viedās ierīces palīdz saglabāt karšu autentiskumu, tāpēc, ja esat iepriekš izmantojis to papīra versiju, nešaubieties, ka karšu digitālais formāts krietni pārspēs jūsu gaidas. Unikālās ilustrācijas ļauj oriģināli attēlot pilsētas karti, tāpēc ceļot kļūst vēl interesantāk.

Izmantojot tālruni, varat ērti un ātri izveidot ceļojuma plānu, jo digitalizētie maršruti un tajos esošie objekti ir saistīti ar reālu interneta karti, bet tas dod iespēju daudz vieglāk orientēties apkārtējā vidē un atrast tuvumā esošos objektus. Viss ir radīts ceļotāju ērtībām – lai iepazītu pilsētu, papildus nevajag izmantot citas karšu vai navigācijas lietotnes.

"Piezīmes uz sienām" ("Sienografo užraša") – maršruts, kas paliks atmiņā

Maršruts "Piezīmes uz sienām" ļaus iepazīt ielu mākslu, kas saista Kauņu un Latviju. Sekojot maršrutam, varēsiet apskatīt vairāk nekā 50 objektus, kas atrodas visneticamākajās pilsētas vietās. Viens no pirmajiem objektiem – "Pagalma galerija" ("Kiemo galerija"). Tā ir Lietuvā vienīgā galerija, kas darbojas visu gadu, katru dienu un jebkurā diennakts laikā. Tās ekspozīcija tiek pastāvīgi papildināta ar aizvien jauniem mākslinieku darbiem, no kuriem ikvienu gribas nofotografēt, lai paturētu atmiņā.


Photo: "Kiemo galerija", K. Štreimikis.

Vēl viens pilsētas akcents un galvenais piesaistes punkts, kas ir noteikti jāapskata ikvienam grafiti kolekcionāram, – Jonavas ielā esošais "Gudrais" ("Senelis išminčius"). Tas ir 440 m2 liels zīmējums, kas ir veltīts mākslinieku kustības "Fluxus" tēvam Jurģim Mačūnam (Jurgis Mačiūnas).


Photo: "Senelis išminčius", A. Aleksandravičius, Kaunas IN.

Apmeklējot pilsētas centru, ir vērts apskatīt arī klavieres, kas izstaro "Fluxus" būtību. Instruments atrodas J. Gruodžo ielā, konservatorijai piederošā slēgtā pagalmā. Kaut arī šīm klavierēm ir jau vairāk nekā 50 gadu, darba dienās no tām joprojām plūst grandioza klasiskā mūzika. Laika zoba nodeldētos instrumenta taustiņus šajā instalācijā nomaina datorprogramma.

Interaktīvās ielu mākslas cienītājiem noteikti ir jāapskata arī "Dadaistu Mona Liza XXI gadsimtā". Lai to uzzīmētu, vajadzēja 500 stundas. Lai īstenotu uzmanību piesaistošo ideju, tika izmantotas 40 dažādas krāsas un 1000 LED diožu.


Photo: "Dadaistinė Mona Liza", A. Aleksandravičius, Kaunas IN.

Unikālo Kauņas ielu mākslas garu varat sajust, arī apskatot maršrutā "Sienografo užrašai" atzīmētos mazās arhitektūras objektus. Piemēram, Muitines ielā esošais Viļņas Universitātes Kauņas fakultātes saules pulkstenis bez apstājas smaida visiem, kuri iet garām. Taču, uz to paskatoties, smaids neviļus atmirdz arī otrā Nemunas krastā esošo cilvēku sejās.


Photo: "Gatvės meno siena", A. Aleksandravičius, Kaunas IN.

Nemunas krastā atradīsiet vēl vienu ielu mākslas objektu. Tā ir pie M. K. Čurļoņa tilta esošā "Zaļā tilta" siena. Uz tās savas zīmes ir atstājuši ne tikai daudzi Lietuvas, bet arī ārvalstu ielu mākslinieki. Šobrīd šeit zīmēt ir aizliegts.

Vēl vairāk attālinoties no pilsētas centra un ierodoties "Žemieji Šanči", ir vērts apskatīt zīmējumu "Viņš un Viņa" ("Jis ir Ji"), kurā ir attēloti divi draudzību un vienotību simbolizējoši baloži. Grūti noticēt, taču šī milzīgā freska uz ēkas sienas tika pārcelta no grafikas darba, kura izmērs ir vien 10 x 10 cm.


Photo: "Jis ir Ji", A. Aleksandravičius, Kaunas IN.

Aizraujas elpa, tikai lasot par šiem darbiem? Vēlaties to visu apskatīt klātienē? Kļūstiet par īstiem sienu zīmējumu pazinējiem un iepazīstiet Kauņas ielu mākslu, izmantojot jaunākos digitalizētos maršrutus. Sajūtiet Kauņas un Latvijas garīgo vienotību, smeļoties nezūdošo, drosmīgo iedvesmu ar viegli noslēpumainu niansi!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!