Foto: Publicitātes foto
Ir īstais brīdis, kad izzināt Jūrmalas apkaimju noslēpumus. Tā ir arī laba brīvdienu ideja – pastaigā apgūt vietas vēsturi un atklāt ko jaunu. Jūrmalas pilsēta piedāvā doties aizraujošos maršrutos pa Bulduriem, Buļļuciemu un Lielupi. Šoreiz stāsts par Buļļuciemu – Jūrmalas brīvdabas muzeju un Balto kāpu. Dodieties ceļā!

Buļļuciems atrodas Jūrmalas pilsētas austrumos, pie Lielupes ietekas Rīgas līcī. Buļļuciema nosaukums cēlies no Buļļu muižas (Bullenhof) vārda. Pēc tam, kad 1755. gadā Lielupe izlauzās uz jūru, izveidojot grīvu tagadējā vietā, Buļļu muižas teritorija sadalījās divās daļās. Mūsdienās kādreizējās muižas zemes atrodas gan Rīgas pilsētas teritorijā (Rītabuļļi un Vakarbuļļi), gan Jūrmalas pilsētas teritorijā (Buļļuciems). Arī slavenās 1939. gada mākslas filmas "Zvejnieka dēls" atsevišķas ainas tika filmētas tieši Buļļuciemā, kur masu skatos piedalījās vietējie zvejnieki. Buļļuciema ielu nosaukumi norāda uz ciešo saikni ar apkaimes vēsturi. Var izveidot veselu fotogrāfiju kolekciju ar Lašu, Tīklu, Enkuru, Vikingu, Kuģu, Mastu ielu nosaukumu plāksnītēm.

Neliels ieskats Buļļuciema rajonā:

Lielupes ieteka jūrā

Lielupes tagadējā ieteka jūrā izveidojusies 1755. gadā, senāk upe ietecēja Daugavā. 300 m garo liedagu un plašo kailu kāpu teritoriju tautā sauc par Pasaules malu, un šeit var baudīt dziļu mieru un klusumu. Samērā neskartajā un vientuļajā pludmales daļā vēsturiski izveidojusies nūdistu pludmale. 20. gadsimta 20.–30. gados nūdisma piekritēji sauļojās arī Dzintaros un Bulduros, taču vēlāk pārcēlās uz diskrētāku vietu Lielupes ietekas tuvumā.

Jūrmalas brīvdabas muzejs

Brīvdabas muzeja ekspozīciju veido 19. gadsimta beigu un 20. gadsimta sākuma piekrastes zvejnieku sēta ar tai raksturīgām ēkām (dzīvojamā māja, klēts, tīklu šķūnis, zivju kūpinātava, pirts un citas būves), kas atvestas no dažādiem jūrmalas zvejnieku ciemiem. Par papildu maksu ir pieejama ugunskura vieta ar malku un piknika vietas, kā arī pieejams audiogids četrās valodās.

Jahtklubs "Jūrmala"

Uzbūvēts 2016.gadā, lai veicinātu ūdens tūrisma attīstību Jūrmalā. Šeit atrodas piestātnes jahtām un motorlaivām, pieejama airu laivu un SUP dēļu noma. No šejienes paveras skats uz krāšņo Balto kāpu Lielupes pretējā krastā.

Baltā kāpa ir Bolderājas-Priedaines kāpu grēdas galējais rietumu gals, kas beidzas ar 15–20 m augstu, brūkošu krauju, ko pastāvīgi apskalo Lielupe. Kopš 1991. gada ir vietējās nozīmes īpaši aizsargājamais dabas objekts.

Visu pastaiga maršruta karti ar 12 apskates vietām iespējams lejupielādēt PDF formātā, izprintēt mājās vai aplūkot savā viedierīcē – https://ieej.lv/LMWVW

To var ērti atvērt arī Google Maps aplikācijā – https://ieej.lv/ofd92

Visu pastaigu maršrutu apraksti un kartes pieejamas visitjurmala.lv mājaslapā, sadaļā "Apskates vietas" – https://www.visitjurmala.lv/lv/redzi-un-dari/apskates-vietas/marsrut/

Katrā maršrutā ir norādīts pastaigas garums kilometros un ilgums stundās, kā arī ceļa seguma veidi.

Izstaigājot vēsturiskos koka arhitektūras maršrutus, Jūrmalas pilsēta aicina klausīties īpaši radītu 100 dziesmu izlasi "Jūrmala – no saullēkta līdz saulrietam". Šī 6 stundu un 29 minūšu ilgā izlase, kas radīta sadarbībā ar Latvijā pazīstamo dīdžeju Tomu Grēviņu, radīs vieglu un patīkamu noskaņu jūsu pavadītajai dienai Jūrmalā. Tā ir ērti pieejama mūzikas straumēšanas vietnē Spotify.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!